Svaki od pet glavnih aerodroma na kontinentu je prošle godine prevezao više od 50 miliona putnika. Ali, koji je aerodrom bio na prvom mjestu? Koristeći podatke Međunarodnog vijeća aerodroma, odgovori su tu.

1. Istanbul

Vodeći aerodrom 2022. godine bio je novi turski aerodrom Istanbul (IST). Od svog punog otvaranja u aprilu 2019., ovaj aerodrom je postao ključno tranzitno čvorište, a mnogi putnici koriste prednosti njegove pogodne lokacije na periferiji Evrope i Bliskog istoka. Prošle godine opslužio je ukupno 64,3 miliona putnika.

Iako objekat još ne radi na nivou kapaciteta prije pandemije u smislu broja putnika, on je najbliži predpandemijskom nivou od pet najprometnijih aerodroma u Evropi.

2. London Heathrow

Londonski Heathrow (LHR) bio je na drugom mestu po ukupnom broju putnika, 61,6 miliona. Uprkos ovim obećavajućim rezultatima, Heathrow još daleko od toga da dosegne broj putnika prije pandemije, jer je ukupan broj putnika u 2022. godini bio 23,8% manji nego u 2019. Ipak, s obzirom da se promet i potražnja samo povećavaju, najveći aerodrom u Velikoj Britaniji se nada da će 2023. dostići ukupan broj putnika prije pandemije korona virusa.

3. Paris Charles de Gaulle

S druge strane Lamanša u Francuskoj, Paris Charles de Gaulle Airport (CDG) je prošle godine bio treći po broju putnika u Evropi. Sve u svemu, prevezao je 57,5 miliona putnika,što predstavlja manjak od 24,5% u poređenju sa 76,2 miliona koliko je imao u 2019.
Imajući to u vidu, CDG je u dobroj poziciji da nastavi svoj oporavak ove godine. Na kraju krajeva, Simple Flying je u oktobru izvijestio da je ovaj aerodrom imao najviše redovnih putničkih aviokompanija koje ga opslužuju od svih aerodroma na svijetu - impresivnih ukupno 96.

4. Amsterdam Schiphol

Četvrtoplasirani je aerodrom Schiphol u Amsterdamu (AMS) koji u 2022. godini suočava sa teškoćama u vidu hroničnog nedostatka osoblja zbog čega je holandski aerodrom u nemogućnosti da izdrži ogroman nivo potražnje za putovanjima. Bez bzira na ograničene kapacitete, Schiphol je opslužio 52,5 miliona putnika u 2022. (26,8% manje u odnosu na 2019.).

5. Madrid Barajas

Prvih pet zaokružuje španski aerodrom Madrid Barajas (MAD), čiji je ukupan broj putnika u 2022. godini iznosio 50,6 miliona. Ovo ga čini drugim najbližim brojkama ostvarenim u 2019.