Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) insistira na ključnim načelima sadržanim u Sporazumu o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, koji su u junu 2020. godine potpisali politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću HDZ-a BiH nakon sjednice stranačkog predsjedništva održane u Sarajevu.

Na današnjoj sjednici razgovaralo se o aktuelnostima na svim nivoima u BiH, kao i razdoblju koje slijedi u ukupnim političkim odnosima, usmjeravanju odnosa između tri konstitutivna naroda i rješavanja svih diskriminacijskih odredbi.

Temeljna tačka današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH odnosila se na reforme izbornog zakonodavstva, kao i daljnje političke korake prema svim sugovornicima na teme otvorenih političkih pitanja, navodi se u saopćenju.

Predsjedništvo HDZ-a BiH usvojilo je sedam zaključka koje prenosimo u cijelosti:

- Izdvajamo važnost usvojene Rezolucije na IX. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH kao ključnu agendu svih daljnjih razgovora i pregovora legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda s domaćim i međunarodnim predstavnicima. Hrvatski narodni sabor BiH će ostati u stalnom redovnom, i po potrebi izvanrednom, zasjedanju ovisno o političkoj situaciji skupa sa svim legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda sa svih razina vlasti koje djeluju u HNS-u;

- Podsjećamo na sve relevantne domaće i međunarodne predstavnike na temeljne postavke Ustava BiH definirane kroz tri konstitutivna naroda (u zajednici s ostalima) kao natkrovljujućeg načela u skladu sa svim odlukama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. Svaki pokušaj negiranja i političkog udara na ove postavke su direktno podrivanje demokratskog sustava uspostavljenog i potvrđenog Daytonskim mirovnim sporazumom;

- Odbacujemo nametanje svih modela zasnovanih na dominaciji i diskriminaciji koji derogiraju načela konstitutivnih prava naroda, kolektivnih i individualnih prava, kao i legitimnog političkog predstavljanja kao izraza političke volje istih;

- Odbacujemo unitarističke pretenzije kroz rušenje ustavnog načela ravnopravnosti konstitutivnih naroda, a posljedično rušenja BiH kao takve i političke pokušaje bošnjačkih stranaka u stvaranju političkog poretka koji se temelji na preglasavanju i majorizaciji;

- Insistiramo na ključnim načelima sadržanima u Sporazumu o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH potpisanog od strane političkih predstavnika Bošnjaka i Hrvata, kao i svih relevantnih međunarodnih predstavnika i naših partnera. Upravo je Sporazum o održavanju izbora u Mostaru bio najuspješniji politički dogovor u posljednje vrijeme s istinskim pozitivnim učincima koji je deblokirao Grad Mostar i uspostavio funkcionalnu izvršnu i zakonodavnu vlast;

- Pozivamo sve domaće političke aktere na susprezanje od radikalizacije domaće javnosti i stvaranja društvenih animoziteta između naroda i žitelja u Bosni i Hercegovini koje produbljuju podjele. Bez preuzimanja odgovornosti i pokazivanja istinske političke volje, BiH ostat će u uskim okvirima i zatočena u sebičnim namjerama većinskog bošnjačkog nacionalizma zasnovanog na dominaciji i diskriminaciji. U ovoj neizbornoj godini ključna otvorena pitanja moraju biti riješena unutarnjim konsenzusom i političkim dogovorom sva tri konstitutivna naroda;

- Potvrđujemo kako je balans između kolektivnih i individualnih prava, utemeljen na postavkama međunarodnog prava uz primjenu federalizma i konsocijacijskih mehanizama upravljanja kao i puno uvažavanje ustavnog ustrojstva BiH, jedini pravi jamac funkcionalne, stabilne i euroatlantske BiH.

Dragan Čović je, komentirajući Rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj se ne spominje sintagma "konstitutivnost naroda", kazao da se ništa ne bi promijenilo i da jeste, ali da se vrlo jasno navodi "daytonska BiH" koja govori o ustavnoj konstitutivnih naroda u BiH.

"To političko nadmudrivanje koje imamo nema posebnog političkog značaja za poziciju BiH, tri naroda u BiH i hrvatskog naroda u BiH", poručio je.

Očekuje da će zajedno s kolegama u ovoj godini uspjeti izboriti za izmjenu Izbornog zakona u BiH, ali i za evropski put BiH koji će, kako kaže, svima dati prostor da rade ozbiljne izmjene ustava BiH, jer smatra da evropski put i Aneks 4 Daytonskog sporazuma neće imati mnogo zajedničkog.

Čović tvrdi da je izmjena Izbornog zakona posljednjih deset godina uvjet za sve.  

"U narednih nekoliko dana ćemo razgovarali i u tom terminu završiti osnovne naznake kako riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva BiH, Doma naroda i drugih stvari koje će trebati riješiti do kraja godine", kazao je Čović.

Podsjetio je da je prošle godine s predsjednikom Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem i predstavnicima međunarodnih institucija potpisao sporazum u Mostaru u kojem su definirali da pitanje izmjene Izbornog zakona trebaju riješiti u neizbornoj godini.  

"Što se mene tiče, taj posao smo završili i dali smo sve oblike koje mislimo da mogu predstavljati sukladno tom sporazumu i uvažiti sve odluke suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH kada je u pitanju i Predsjedništvo BiH i Dom naroda PSBiH", kazao je.  

Istakao je da će u narednih tri dana s najvišim predstavnicima međunarodnih institucija koji će doći u BiH završiti taj posao na toj razini.

"To je bilateralna razina i jedan od kolega je već rekao da ne želi na taj način završiti. Mi smo svoj posao završili i tu nema više tajni", kazao je.

Nakon toga je, dodaje, potrebno da se u PSBiH dobije adekvatna većina, ali da im za izmjenu Izbornog zakona to nije problem.

"Vjerujem da ćemo s američkom i evropskom administracijom završiti ovaj posao ne način da to nije dogovor dvije politike, već svih opcija u BiH", kazao je Čović.

Čović je kazao da se neće dugo čekati da svaki građanin BiH, ukoliko se nastavi ovakav pandemijski trend, neće imati bilo kakvih ograničenja kada je pitanje ulazak u Hrvatsku.