Teroristička organizacija FETO godinama je namještanjem ispita, unutar turskih institucija postavljala svoje članove na taj način kreirajući paralelne strukture s konačnim ciljem preuzimanja kontrole nad državom.

Učenici vojnih škola, koje bi od ranije vrbovala teroristička organizacija FETO, bili su prednosti u odnosu na svoje vršnjake, budući da su im unaprijed bila dostupna pitanja za prijemne ispite, kao i za polaganje ispita za napredovanje u struci.

Teroristička organizacija najprije je vrbovala učenike u dobi upisa u vojne škole, najčešće kroz svoje obrazovne ustanove za dodatnu nastavu i pripreme za prijemne ispite širom zemlje, a potom su najprije kroz "ispiranje mozga" ti učenici slušali i gledali audio i video predavanja vođe terorističke organizacije FETO, Fetullaha Gulena, kako bi bila ostvarena što snažnija veza između njih i organizacije.

Učenici su bili razmještani u stanove pod kontrolom FETO-a, gdje su im pretpostavljeni unutar struktura terorističke organizacije, unaprijed donosili pitanja za ispite i gdje su ih pripremali za usmeni dio prijemnog ispita.

Srednju mornaričku školu Heybeliada na istoimenom ostrvu u Mramornom moru 2012. godine na ovaj način upisao i oficir kodnog imena Talha, svjedok pokajnik koji je nakon pokušaja državnog udara 15. jula 2016. godine ispričao pojedinosti o funkcionisanju terorističke organizacije FETO.

Varali i na ljekarskom pregledu

On je za Anadolu Agency kazao kako je njega i druge kandidate za vojnu školu, izvjesni Ali, član terorističke organizacije FETO, tokom 2011. godine pripremao za prijemni ispit.

"Pričao nam je o konkretnim poglavljima koja će biti obuhvaćena prijemnim ispitom za vojnu školu. Dvije sedmice pred prijemni ispit donio je pitanja i zadatke koje smo rješavali, vježbali. Zaustavljali bi se na pogrešnim odgovorima i ponovno bismo radili na tim pitanjima i zadacima. Kada sam došao na prijemni ispit, vidio sam da je većina pitanja potpuno identična onima koja nam je Ali donio", ispričao je Talha.

Drugi član terorističke organizacije FETO, takozvani "abi" (stariji brat) zadužen za učenike, za kojeg je rekao da se zvao Esat, pripremao je kandidate za usmeni dio prijemnog ispita.

Talha je rekao i da su mu donijeli tablicu s znakovima za posebni ljekarski pregled, koju je naučio napamet, prošavši tako detaljni ljekarski pregled uprkos činjenici da je imao problem s vidom.

I tadašnji polaznik iste škole kodnog imena Ebubekir ispričao je kako je ustvari upisao vojnu školu.

On je rekao da je na poziv studenata, članova terorističke organizacije FETO, odlazio u stan u kojem su oni boravili kako bi se spremao za prijemni ispit.

"Tu su i donijeli odluku da bi trebao upisati vojnu školu. Pošto sam pohađao ustanovu ta dodatnu nastavu, tada povezanu s FETO-om, odlučili su da je promijenim, kako bih sakrio trag povezanosti s organizacijom", rekao je on i pojasnio: "Donijeli su neku knjižicu s pitanjima za prijemni ispit, koja smo iznova i iznova vježbali. Kada sam došao na prijemni ispit vidio sam da se radi o potpuno istim pitanjima. Kasnije je jedan od tih ljudi koji su s nama radili i prizano da se radi o pitanjima 'nabavljenim' za učenike koji su dio ove organizacije".

Posebne pripreme za intervju

Bivši polaznik iste škole kodnog imena Ali ispričao je kako se pripremao za usmeni dio ispita.

"Rekli su mi da će me oficir na prijemnom ispitu, na intervjuu pitati o tome šta bih radio ako me ne prime u vojsku. Znali su i šta će pitati. Rekli su da odgovorim kako mi je ovo jedina želja. Kada sam to rekao, shvatio sam da oficir koji me intervjuisao čeka takav odgovor od polaznika. Sve je režirano, poput teatra. Odmah mi je rekao da sam primljen, iako drugi kandidati to nisu saznali sedmicama", rekao je on.

Kroz brojne ispovijesti oficiri povezani s terorističkom organizacijom FETO ispričali su načine ulaska u strukture sistema države, prvenstveno u vojsku i policiju. Kasnije, ispostavit će se, teroristička organizacija FETO zatražila je od njih da ustanu protiv vlastite države i naroda.

Teroristička organizacija FETO

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije su izručenje turske vlasti zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina poslije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja predstavlja opasnost svakoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča ubijena je 251 osoba, a ranjene su 2.734 osobe.

(Izvor: Anadolu Agency)