Hodočašće u Međugorje postalo je putovanje iz noćne more za 180 vjernika sa italijanske Sardinije. Iz svetišta u Hercegovini vratilo se 30 zaraženih, svi nevakcinisani prije puta a šestero ih je hospitalizirano na infektivnom odjelu Univerzitetske bolnice Sassari.

Gotovo svi su starije životne dobi, stariji od 60 godina, neki otežano dišu a neki su pred intenzivnom njegom. Na Sardiniji je zbog ovog slučaja upaljen alarm jer hodočasnici dolaze iz desetak gradova i općina na sjeveru tog otoka.

Talijanski mediji javljaju kako je putovanje organizirano autobusima, bez posebnih mjera opreza, iako su znali da je Bosna i Hercegovina jedna od država koja je prijavila treći val posebno raširene pandemije.

Nakon povratka na Sardiniju, prvi su slučajevi zabilježeni 2. novembra: 13 hitnih pacijenata u bolnici u Sassariju, s pozitivnim rezultatima. Šestero je odmah prebačeno na odjel za zarazne bolesti. Samo je jedna žena, među zaraženima, već bila vakcinisana, s dvije doze. Njezin suprug je takođe pozitivan i nalazi se u izolaciji.

Hodočašće je organizirala turistička agencija specijalizirana za obilaske svetih mjesta u Europi i uključivalo je kompletan paket, pet dana, transfere, noćenja, grupne izlete i ručkove. Čini se da nisu poduzete nikakve posebne mjere opreza, a do zaraze je moglo doći u autobusima tokom kojih su se hodočasnici našli u uskim prostorima i dugo ostali u bliskom kontaktu.

Odjel za zarazne bolesti u Sassariju posljednjih dana bilježi više nego udvostručen broj hospitaliziranih pacijenata. Hospitalizirani nakon hodočašća su u ozbiljino stanju. Zbog toga je lokalni Krizni štab pripremio mjere za ograničavanje epidemije gradovima u kojima živi većina hodočasnika.

Provjerava se stanje svakog od 180 ljudi koji su putovali u Međugorje i njihov i kontakti što broj potencijalno zaraženih povećava na oko hiljadu ljudi.