Selefijski misionar Elvedin Pezić uzburkao je strasti u javnosti kada je nedavno na svojoj Facebook stranici objavio status u kojem navodi kako se “zapadno društvo moralno srušilo onog momenta kada su ženu izveli iz kuće i onda kada je žena postala sve osim majka”.

Nakon što se suočio s kritikama, opet se oglasio na ovoj društvenoj mreži preporučujući knjigu Mustafe Es-Sibaija Žena između šerijatskog i svjetovnog prava, koja, prema njegovim riječima, donosi citate samih zapadnjaka koji su “shvatili opasnost poigravanja pitanjem žene i njene uloge u porodici”. S obzirom na to da je naišao na još veći otpor, dao se u raspravu s pratiocima koja još uvijek traje.

Mnogi su ove objave Elvedina Pezića protumačili kao mizogine. Tačnije, ogroman broj ljudi javio se s komentarima u kojima podsjećaju da žena nije objekt, već da je poput muškarca živo biće stvoreno s mozgom koji joj daje mogućnost da misli, da se školuje i da napreduje, a uz to sve i da formira porodicu. S druge strane, bilo je i onih koji su stali u odbranu Elvedina Pezića, za kojeg kažu da je bez ikakve prisile izabrao put glasa, vjere, upute, sabura, borbe i pravednosti za ovaj “izgubljeni” narod.

U međuvremenu su reagirali iz Odjela za brak, porodicu i pitanje žena Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice BiH, navodeći da stavovi “islamskih influencera” o statusu žena u islamu nisu stavovi Islamske zajednice. Naveli su kako oni nude “svoje” površno, uskogrudno i opskurno tumačenje pravila, principa i pojava te da su njihovi stavovi nerijetko u suprotnosti s učenjem osnovnih izvora islama, Kur'anom i sunnetom.

“U prilog tome važno je istaći da se u osam medresa i tri fakulteta čiji je osnivač Rijaset uče i obrazuju buduće muallime, vjeroučiteljice, profesorice, odnosno stručnjakinje različitih profila te da se rad i angažman žena u institucijama i ustanovama Islamske zajednice, ali i u široj društvenoj zajednici izuzetno cijeni i poštuje”, navodi se u saopćenju upućenom iz Islamske zajednice.

U svom reagiranju ukazuju na pravo i obavezu muslimanki da se obrazuju, usavršavaju u različitim naukama i na taj način doprinesu boljitku svoje porodice i cjelokupnog društva.