Sanja Vlaisavljević, nekadašnja “ekspertica za kulturu dijaloga”, sadašnja službenica Ministarstva civilnih poslova BiH, na čijem je čelu HDZ-ova Ankica Gudeljević, već dugo ima problem s islamom i muslimanima. Sjetit ćemo se da je u ljeto 2019. godine tokom jedne sjedaljke u restoranu Kula Istočno Sarajevo, koju je nazvala “promjenom pejzaža”, na svom Facebooku napisala da tamo “nema šiša, arapskih obitelji, čija djeca skaču po stolovima restorana u Alti i obližnjim mjestima, migranata koji bacaju smeće, dijaspore koja popravlja zube i čeka rodbinu da je pozove na ručak”.

Ovih je dana, nakon nešto duže pauze od šovinističkih izleta, nazvala Sarajevo mjestom koje je “izgubilo sjaj glavnog grada jedne države”, mjestom “u kojem Hrvata i Srba gotovo da nema”, ali i “područjem džihada”.

Za najnoviji ispad mržnje Sanje Vlaisavljević u kolumni objavljenoj na Hrvatskom medijskom servisu (HMS) poslužila je, očekivano, nesmotrena izjava gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić o nedavnom napadu umobolne osobe na stan katoličke porodice nastanjene u Sarajevu i porukama predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Nekada glavni superstar NVO sektora, danas srčana braniteljica prava “legitimnih Hrvata”, u hrakotini od kolumne kritizira najavu gradonačelnice Karić o odgodi javnih proslava nadolazećih praznika zbog složene epidemiološke slike. U svom tekstu Sanja Vlaisavljević ne krije da joj smeta i namjera da se novac rezerviran za ove proslave preusmjeri bolesnoj djeci jer, pobogu, bitnije je okititi sarajevske bandere svjetlucavim ukrasima nego pomoći djetetu oboljelom od karcinoma.

Ipak, ona kolumnom ne želi alarmirati nadležne da iznađu rješenje za organiziranje svečanog obilježavanja blagdana koji su pred nama, do kojih joj je k’o fol stalo, već pokazati da je Sarajevo nemoguće mjesto za bilo kakav oblik suživota. Isto ono Sarajevo u kojem nesmetano živi i radi i koje pljuje na svakom koraku. I za to je još i plaćena.

U članak o Benjamini Karić i novogodišnjoj rasvjeti, Sanja Vlaisavljević udrobila je i priču o tome kako Zoran Milanović ne širi netrpeljivost, o tome kako su “lažni” Hrvati članovi građanskih stranaka, ali i Mušanu Topaloviću Caci i zločinu njegovih odmetnika na Kazanima.

Za žrtve njegovih zločina Sanja Vlaisavljević je istakla, iako je to notorna laž, da je “na Kazanima podignuta ploča bezimenim Srbima i Hrvatima” iako su na betonskoj ploči na obroncima Sarajeva jasno naznačena imena i prezimena nevino stradalih ljudi. Da stvar bude još bljutavija, ona je evidentno izmislila (poziva se na neimenovani izvor) da je “zabranjeno spominjanje Božića i Isusa na prostoru džihada”, već da se Božić u Sarajevu naziva tragikomično “kalendar”.

Nakon što je dobar dio bh. medija reagirao na najnoviji šovinizam, što njen HMS naziva “hajkom bošnjačkih medija”, odlučila je i Sanja Vlaisavljević odgovoriti ruganjem na društvenim mrežama.

“Azra! Soko zove Orla! Azra! Tananana! Tananana! Uzbuna u Sarajevu! Savjetnica HDZ-a širi lažne glasine. Azra! Soko zove Orla”, napisala je na Facebooku, obradovana što je primijećena.

Sanja Vlaisavljević po davno izvezenoj mustri krivi Bošnjake jer nema dovoljno Srba i Hrvata u Sarajevu iako je poznato da su još prije samog početka agresije na našu državu sami napuštali glavni grad, bez ičije prisile, a nešto slično su radili i nakon potpisivanja Dejtona. Također, Sanju Vlaisavljević je obaveza pitati da nam kaže koje to “džihadističke organizacije” djeluju u Sarajevu i gdje su, prema njenim saznanjima, smještene. Osim toga, treba nam reći od koga je dobila informaciju da je spominjanje Božića i Isusa u Sarajevu zabranjeno ili barem nepoželjno. Ako ne bude u stanju odgovoriti na ova pitanja, njenom kolumnom trebala bi se pozabaviti nadležna tužilaštva, ali i Benjamina Karić koja šuti iako je izravno prozvana.

Usput, zlonamjernu Sanju Vlaisavljević treba upoznati i s činjenicom da osnovne i srednje škole u Kantonu Sarajevo neće raditi tokom božićnih praznika, što uglavnom nije slučaj s bajramskim blagdanima u mjestima gdje su Bošnjaci manjina.