Istraživanje o izvještavanju britanskih medija o muslimanima i islamu otkrilo je šokantan nivo dezinformacija, stereotipa i islamofobije. Izvještaj koji je napravilo Muslimansko vijeće Britanskog centra za praćenje medija (CFMM), analizira više od 48.000 online članaka i 5.500 emitiranih priloga između oktobra 2018. i septembra 2019., otkrivajući da se gotovo 60 posto članaka i 47 posto televizijskih priloga povezuje s muslimanima i/ili islamom s negativnim aspektima ponašanja.

Izvještaj pod naslovom Izvještavanje britanskih medija o muslimanima i islamu (2018.-2020.) također predstavlja 10 studija slučajeva u kojima su muslimani pogrešno predstavljeni ili oklevetani u velikim publikacijama, uz isplatu štete u devet slučajeva i uz javne isprike.

Od praćenih publikacija, The Spectator, Daily Mail Australia, Mail on Sunday, Christian Today i Jewish Chronicle su posebno antagonistički izvještavali o muslimanima i/ili islamu. Utvrđeno je da desničarske i vjerske publikacije imaju "veći postotak članaka koji ili demonstriraju pristranost ili generaliziraju ili krivo predstavljaju muslimansko uvjerenje ili ponašanje".

Times, koji je objavio lažnu priču “Kršćansko dijete prisiljeno na muslimansko udomiteljstvo”, koja je još uvijek dostupna na web stranici novina unatoč tome što je britanska organizacija za standardizaciju medija potvrdila pritužbu, više puta je klevetao muslimane i muslimanske institucije.

Tokom razdoblja obuhvaćenog analizom CFMM-a, Jewish Chronicle, Telegraph i Mail on Sunday isplatili su odštetu za klevetu muslimanima i muslimanskim institucijama.

Analiza televizijskih priloga u izvještaju pokazala je da će nacionalne televizije vjerojatnije pokazati pristranost prema muslimanima nego regionalne. Također je utvrđeno da su desničarski stručnjaci u mnogim prilikama "ostavljeni bez propitivanja kada su davali generalizacije protiv muslimana, uključujući promicanje neistina".

Rizwana Hamid, direktorica CFMM-a, rekla je: „Ovaj najnoviji izvještaj ne želi okriviti bilo koje novine ili televizijske kuće, niti bilo kojeg pojedinog novinara ili reportera... Međutim, vrijeme je da industrija prizna da su, povremeno i previše često kada je riječ o muslimanima i islamu, stvari pogrešne."

Autor izvještaja, Faisal Hanif, rekao je: “Iako ni muslimani ni islam ne bi trebali biti imuni na kritike ili istrage, gdje je to opravdano, očekujemo da će to biti učinjeno pošteno i s dužnom pažnjom, bez pribjegavanja izlizanim i generalizacijama.”

Dvije urednice britanskih novina, Emma Tucker iz Sunday Timesa i Alison Philips iz The Mirrora, pozdravile su objavljivanje izvještaja. Tucker je rekla da pozdravlja objavljivanje izvještaja iako je "svjesna da sadrži kritiku štampe, uključujući i moj vlastiti rad". Philips je dodala da izvještaj "pokazuje koliko mi kao novinari moramo preispitivati ​​sebe i rad koji radimo u vezi s izvještavanjem o muslimanima i islamu".

Gotovo jedan od deset online članaka pogrešno je predstavio muslimane i/ili islam, u izvještaju je utvrđeno da su novinske agencije Reuters, Associated Press (AP) i AFP, kada je riječ o povezivanju muslimana s negativnim ponašanjem i aktivnostima - što je prisutno u 60 posto analiziranih članaka, najveći prestupnici. Utvrđeno je da su te agencije gotovo isključivo objavljivale izvještaje o teškim životnim uslovima s kojima se suočavaju Palestinci u Gazi s opisima područja kojim vlada "islamistička militantna" grupa Hamas.

Većina članaka ne spominje egipatsku i izraelsku blokadu enklave, koju je Norveško vijeće za izbjeglice opisalo kao "najveći svjetski zatvor na otvorenom". Izvještaj CFMM-a opisuje agencije kao "inkubatore negativnog aspekta i ponašanja" koji povezuju, često potpuno nepotrebno, muslimane i islam s terorizmom, nasilnim političkim događajima i sukobima na Bliskom istoku.

Izvještaj naglašava raširenu zlouporabu izraza "islamist" i "islamizam" u britanskim medijima koji se često koristi kao način delegitimizacije. Tako je egipatski predsjednik Mohamed Morsi u više navrata spominjan kao "islamist", umjesto da je ispravno opisan kao "demokratski izabran". U svojoj osmrtnici Morsiju, The Times je naveo da ima "radikalnu islamističku agendu", bez ikakvog pojašnjenja šta to znači. Takođe je opisan kao "tvrdi islamist" zbog svojih "referenci na poslanika Muhameda".

Ista vrsta pristranosti bila je prikazana u medijskom izvještavanju o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija.