Izraelski predsjednik Isaac Herzog izjavio je da namjerava održavati dijalog sa svojim palestinskim kolegom Mahmudom Abasom, koji ga je pozvao u nedjelju kako bi mu čestitao preuzimanje dužnosti, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Razgovarao sam večeras sa šefom Palestinske uprave Mahmoudom Abassom, koji me pozvao da mi čestita na novoj funkciji. U riječima zahvale naglasio sam da namjeravam nastaviti održavati stalni dijalog s njim kao što su prethodni izraelski predsjednici učinili", napisao je Herzog na Twitteru.

Također je izrazio nadu da će "pomoći u unapređivanju odnosa i izgraditi mir između dva naroda koji žive rame uz rame".

Kako prenosi palestinska novinska agencija WAFA, Abbas je tokom telefonskog razgovora naglasio da je potrebno postići trajni mir u Gazi, na Zapadnoj obali i Al-Qudsu (Jerusalemu).

Izraelski Kanal 12 ranije je izvijestio da Abbas izrađuje listu zahtjeva u slučaju da se palestinsko-izraelski mirovni pregovori ponovo pokrenu.

Razgovori palestinskih i izraelskih čelnika zaustavljeni su u aprilu 2014. godine zbog odbijanja Tel Aviva da pusti Palestince zatvorene od prije 1993. godine i da zaustavi aktivnosti naseljavanja na okupiranoj palestinskoj zemlji.