Globalna poskupljenja "tjeraju" vlade evropskih zemalja da smisle način kako se suočiti sa aktuelnim ekonomskim izazovima. Odgovor Irske već se nazire, a tamošnja Vlada potrudila se da za 2022. godinu pripremi niz mjera koje će olakšati životnu svakodnevnicu Iraca. 

Prema najavama, irska Vlada će naredne godine sniziti poreze, povećati penzije i dječji doplatak i osigurati bonove za plaćanje računa za struju i plin kako bi građanima pomogla snositi veće troškove života.

Paket mjera vrijedan 4,7 milijardi eura uključit će i znatno veća ulaganja, ponajprije u dostupne stanove, što će značiti budžetski deficit iskazan udjelom u BDP-u u idućoj godini od 1,8 posto, navodi portal irska.ie.

Također, u glavnom gradu Dublinu bit će produžene određene subvencije, koje imaju za cilj pomaganje domaćinstvima u borbi s nastalim ekonomskim izazovima. 

Podsjećanja radi, Irska je ove godine objavila da je nakon dugo vremena premašila broj od pet miliona stanovnika, što pripisuju vođenju dobre ekonomske politike. Da je tako, potvrđuje i naglo povećanje useljavanja emigranata iz drugih dijelova Evrope u Irsku, kao i povrataka iz dijaspore kući.