„Na osnovu člana 100. stav 2. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Mostara, nastavak prve sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara (tačka 5. drugi krug glasanja za izbor gradonačelnika Grada Mostara), održat  će se 10. februara 2021. godine“, saopćeno je iz Gradskog vijeća.

„Novoizabrano Gradsko vijeće Grada Mostara je 5. februara usvojilo odluku o izboru gradonačelnika Mostara javnim glasanjem. Ova odluka je u suprotnosti sa članom 36. Statuta Grada Mostara, u kojem se navodi da se izbori u Gradskom vijeću moraju obaviti tajnim glasanjem“, navodi se to u zajedničkoj izjavi Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Ureda visokog predstavnika o Gradskom vijeću Grada Mostara.

„Pozivamo Gradsko vijeće da proces glasanja vrati na poziciju koja je u skladu sa Statutom Grada Mostara i da ponovi prvi krug glasanja za gradonačelnika Mostara. Zemlja koja teži članstvu u Evropskoj uniji mora se pridržavati principa vladavine zakona“, navodi se u zajedničkoj izjavi.