Sunitska ulema, do sada saveznik iranske vlade, objavili su izjavu podrške protestima protiv režima koji se održavaju diljem zemlje nakon smrti Mahse Amini

U izjavi bez presedana, sunitski čelnici Irana dali su podršku valu narodnih pobuna i pozicionirale se protiv Islamske Republike, čime su otvorili novi i značajan front u ozbiljnoj krizi kroz koju prolazi ta zemlja od sredine septembra kada je mlada Kurdkinja Mahsa Amini umrla u rukama policije zbog nepravilnog nošenja mahrame.

Sve do sada sunitska je ulema predstavljala važnu podršku vladi Teherana u Kurdistanu i Balochistanu, u dvije najkonfliktnije iranske regije, gdje, za razliku od ostatka zemlje, većina prakticira sunizam i postoje snažni autonomaški pokreti.

Prema informacijama iz internetskih novina Rudaw, stotine sunitskih imama, posebno u kurdskoj regiji duž iračke granice, osudili su brutalnu represiju nad demonstrantima i nedostatak slobode, optužujući režim za "ignorisanje legitimnih težnji stanovništva" .

Ti stavovi, snimljeni videom, obično se šire po džamijama, kao što je to učinilo pedesetak imama u Divandarehu, navodeći da režim, “umjesto da sluša narod, koristi nasilje da ga ušutka”. Još stotinjak imama zatražilo je raspisivanje referenduma uz međunarodne promatrače "kako bi se pronašao izlaz iz sadašnje situacije".

Nešto slično događa se u regiji Balochistan, koja se nalazi na jugoistoku Irana, na obali Perzijskog zaljeva. Molavi Abdulhamid, glavni vjerski autoritet u toj regiji, izjavio je 20. novembra da će "sadašnja represija samo produbiti nezadovoljstvo stanovništva", te je, obraćajući se šiitskim vlastima, zatražio od njih da "prekinu šutnju, poslušajte glas naroda i spriječite ugnjetavanje i ubijanje stanovništva”.

Ove izjave objavljene su u punoj represivnoj eskalaciji, pokrenutoj sredinom ovog mjeseca kada je vrhovni komandant Čuvara revolucije, general Salami, upozorio one koji su demonstrirali na ulicama da se ne vraćaju svojim domovima, insinuirajući da su interventne snage imale zapovijed pucati na njih.

Znatno je povećan broja ubijenih demonstranata, koji se sada približava broju od 500, od kojih je polovina registrovana u te dvije regije, unatoč činjenici da Kurdistan i Balochistan čine samo 15% iranskog stanovništva.

Teheran za nerede optužuje Kurdistansku demokratsku stranku Irana (PDKI) i komunističku skupinu Komala (Društvo) a visokorangirani iranski zvaničnik prije nekoliko dana je izjavio da je "glava zmije u Kurdistanu i da se mora odsjeći".