Čini se kako se iranska fudbalska reprezentacija pridružila protestima zbog smrti Mahsin Amini, mlade žene koja je umrla u policijskom pritvoru nakon što je uhapšena jer je nosila pogrešan veo. Kada je iranska reprezentacija izašla na teren u utorak u prijateljskoj utakmici protiv Senegala, imali su prekrivena obilježja svoje zemlje. Tokom izvođenja himni iranski igrači ostali su u crnim jaknama na kojima nije bilo naziva zemlje kao ni bilo kakvog nacionalnog grba.

Mahsin Amini, 22-godišnji Kurdkinja, postala je simbol koji je kanalizirao narodni bijes u proteste koje su predvodile žene koje su pozivale na slobode, za razliku od drugih mobilizacija posljednjih godina koje su bile usmjerene na ekonomska pitanja.

Dok je nacionalna fudbalska reprezentacija igrala u utorak u austrijskom gradu Maria Enzersdorfu, snage sigurnosti u Iranu pokušale su ugušiti još jedan dan negodovanja na ulicama. Vlasti zemlje pokušavaju ušutkati demonstrante. Represiji nad demonstrantima pridodaje se i ona informativna, uz hapšenja aktivista i novinara, kao i nametanje jakih internetskih ograničenja.

U ove gotovo dvije sedmice protesta umrla je 41 osoba, što je prije dva dana objavila državna televizija. Prema nevladinoj organizaciji Iran Human Rights, sa sjedištem u Oslu, broj nastradalih je 76.

Utakmica između Irana i Senegala završila je 1-1. Izjednačujući pogodak zabio je iranski napadač Sardar Azmoun, koji igra za njemački Bayer Leverkusen. On jejprethodnih dana već iskazao podršku demonstracijama oglušivši se o pravila koja onemogućuju igračima da iznose svoje mišljenje tokom okupljanja reprezentacije, što bi ga moglo koštati poziva u tim.

"Ne mogu šutjeti i ako je kazna izbacivanje iz reprezentacije, mala je to cijena za jedan pramen kose Iranke. Treba ih biti sram kako lako mogu ubiti čovjeka. Živjele Iranke", napisao je Azmoun na društvenim mrežama. Poruka je nestala nekoliko sati kasnije.