Iran je najavio da će predati dunum zemlje Hadi Mataru, Amerikancu libanskog porijekla koji je prošlog augusta napao Salmana Rushdieja dok se ovaj spremao održati javno predavanje u gradu Chautauqua, država New York. Rushdie je iz napada izašao sa teškim ozljedama.

U februaru 1989., ajatolah Ruhollah Homeini, utemeljitelj režima Islamske revolucije, izdao je fetvu pozivajući svakog muslimana da ubije pisca Salmana Rushdija zbog njegovog romana „Satonski stihovi, tvrdeći da je knjiga "blasfemična" i da je Rushdie nevjernik.

Mohammad Esmail Zarai, sekretar iranske Narodne organizacije za provedbu fetve (ajatolaha) Ruhollah Homeinija i visoki oficir u sjevernoj iranskoj pokrajini Mazandaran, pohvalio je Hadija Matara za napad na Rushdieja i najavio da će kao nagradu dobiti polje od jednog dunama u Iranu. Zarai je ponovio predanost organizacije provedbi fetve i obećao da će se učiniti sve što je moguće da se to učini, dodajući da će onaj ko ubije Rushdieja također dobiti zemlju u Iranu.

Iran je službeno negirao bilo kakvu povezanost s napadom i rekao da je Rushdie sam kriv za ono što mu se dogodilo.

"Od srca zahvaljujemo mladom Amerikancu za hrabru akciju koju je poduzeo u nastojanju da provede historijsku fetvu koju je izdao Homeini. Njegov uspjeh u oslijepljenju Salmana Rushdieja na jedno oko i paraliziranju njegove ruke donio je veliku radost muslimanima. Salman Rushdie je hodajući mrtvac. U čast ovog hrabrog čina, on ili njegov pravni zastupnik dobit će, na posebnoj ceremoniji, gotovo 1.000 kvadratnih metara vrijednog i plodnog poljoprivrednog zemljišta”, kazao je Memri.