Iranski ministar vanjskih poslova u telefonskom razgovoru s bivšim afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem rekao je da će njegova zemlja zadržati otvorene granice s Afganistanom i nastaviti trgovati s tom zemljom.

Na web stranici iranskog ministarstva vanjskih poslova objavljeno je u utorak da je Hossein Amirabdollahian pozvao na Afganistan bez rata i terorizma, javlja AP.

Iranski diplomata naglasio je potrebu za dijalogom između svih afganistanskih grupa u cilju formiranja vlade koja odražava različitost etničkih grupa u zemlji.

Talibani su u utorak najavili formiranje privremene vlade, imenujući na vodeće funkcije visoke talibanske zvaničnike koji su dominirali u 20-godišnjoj borbi protiv koalicije predvođene SAD-om i njenih saveznika u afganistanskoj vladi.

S druge strane, Sjedinjene Američke Države još uvijek nisu istakle spremnost za otvorenu saradnju sa budućim vlastima u Afganistanu, naglašavajući da će o talibanima govoriti njihova djela, a ne riječi koje izgovaraju u javnom prostoru.