Nadhim Zahawi (55) je došao u Ujedinjeno Kraljevstvo kao izbjeglica iz rodnog Iraka a danas je jedan najmoćnijih ljudi u zemlji. Nakon što je u utorak imenovan novim ministrom finansija, što je položaj koji ima najveću težinu u kabinetu nakon premijera, predvodio je izaslanstvo ministara koji su se sastali s Borisom Johnsonom kako bi od njega zatražili njegovu ostavku. Stoga nije isključeno da bi se sada mogao pojaviti i na predizborima koji su unutar Konzervativne stranke čini se neizbježni. Njegovo lice nije nepoznato javnosti jer je bio na čelu uspješnog programa vakcinisanja tokom pandemije.

Njegove smirene i poučne konferencije za novinare tokom krize s koronavirusom priskrbile su mu pohvale ostalih konzervativnih kolega i učinile ga vrlo čestim i cijenjenim licem na političkoj karti.

Zahawi je u Veliku Britaniju stigao kada je imao samo devet godina, bježeći od režima Sadama Huseina. Teško je govorio engleski i njegovi učitelji su došli upozoriti njegove roditelje da bi mogao imati poteškoća u učenju. Međutim, završio je s diplomom inžinjera hemije na prestižnom University Collegeu u Londonu.

Prije ulaska u politiku bio je savjetnik romanopisca (i bivšeg parlamentarca) Jeffreya Archera te je čak dijelio majice i promotivne artikle za dječju seriju Teletubbies. Iako se vjeruje da potiče iz muslimanske porodice, uvijek je izbjegavao javno govoriti o svojim vjerskim uvjerenjima.

Profesionalno je uspio izgraditi solidnu poslovnu karijeru, a prije svog pohoda u politiku, bio je suosnivač internetske firme za istraživanje tržišta YouGov, zadužene, među ostalim zadacima, za pripremu anketa javnog mnijenja, što je radio do februara 2010. godine.

Pristaša političkog tabora koji je podržavao Brexit, pridružio se vladi tadašnje torijevske premijerke Therese May kao državni sekretar u Odjelu za obrazovanje.

Boris Johnson održao je sastanak s novoimenovanim ministrima kabineta nekoliko sati nakon što je podnio ostavku na mjesto premijera Velike Britanije. Bio je to pokušaj da se stvori slika smirenosti u trenucima kada vladajuća Konzervativna stranka počinje proces izbora novog lidera, koji će postati sljedeći premijer.

Iz Downing Streeta je saopšteno da neće biti objavljene nove politike dok se ne izabere sljedeći premijer. U saopštenju se dodaje da je na sastanku kabineta, Johnson pozdravio one koji se "vraćaju ili pridružuju po prvi put".

Rekao je da je njegov prioritet "nastaviti ispunjavati obećanja iz manifesta i osigurati da je Vlada na strani javnosti, po pitanju troškova energije, transporta i stanovanja i svega ostalog što je važno". "Jasno je dao do znanja da Vlada neće pokušavati provoditi nove politike ili praviti velike promjene smjera, nego da će se fokusirati na ispunjavanje programa na osnovu kojeg je izabrana", navodi se u saopštenju.

Johnson je rekao i da glavne fiskalne odluke treba ostaviti za sljedećeg premijera. Johnsonova odluka da ostane na dužnosti do izbora nasljednika izazvala je kontroverze u rascjepkanoj Konzervativnoj stranci.

Njegovi protivnici tvrde da bi proces odabira novog lidera stranke trebao biti ubrzan ili da bi zamjenik premijera Dominic Raab trebao preuzeti dužnost privremenog premijera. John Major, bivši premijer i Johnsonov kritičar, smatra da nije pametno dozvoliti Johnsonu da ostane na dužnosti dok se ne odabere nasljednik.

Istakao je da Johnson ne bi trebao ostati na dužnosti "zbog opšteg blagostanja države", naglašavajući da "nije u stanju dobiti povjerenje Donjeg doma". Zamjenik premijera Raab ostaje na svojoj poziciji i odbacio je kandidaturu za lidera Konzervativne stranke.​​​​​​

Britanski premijer Boris Johnson podnio je u četvrtak ostavku na funkciju lidera Konzervativne stranke nakon što je njegov kabinet u posljednjih 48 sati napustilo više od 50 ministara. Obraćajući se novinarima rekao je da će rasporedi oko izbora novog lidera konervativaca biti objavljeni naredne sedmice.