Ime Herlufsholm u Danskoj asocira na tradiciju, moć, novac što je možda neprikladno za zemlju koja je teoretski egalitarna. Herluf, kako ga zovu njegovi učenici, je internat za dansku super-elitu, institucija u britanskom stilu, sa učenicima u besprijekornim uniformama i drevnim internim kodeksima, gdje potomci bogataša počinju sklapati veze koje će ih činiti kremom visokog društva svoje zemlje.

Sve do danas, u četiri i po stoljeća historije, Herlufsholm nikada nije doživio skandal takvih razmjera. Toliko je ozbiljno da Frederik i Mary, nasljednici danskog prijestolja, nisu imali drugog izbora nego maknuti svog sina Christiana iz te škole i otkazati upis kćerke Isabelle, koja je planirala tamo početi studirati najesen.

Dokumentarac danske televizije TV2 otkrio je u maju da je elitni Herluf zapravo bio pakao: silovanje, premlaćivanje, maltretiranje... No, čini se da je kašnjenje s kojim su Frederik i Mary donijeli odluku narušilo njihov besprijekoran imidž. Javnost se pita je li trebalo toliko čekati.

"Pitao me u svojoj kancelariji ne bismo li jednostavno zaboravili na to, da će ovaj klinac ionako diplomirati za nekoliko mjeseci i da nema potrebe da mu uništavamo ostatak života." Tako je Frederikke, 16-godišnja učenica, opisala reakciju Klausa Eusebiusa Jakobsena, direktora škole između 1993. i 2016. godine, kada mu je rekla da ju je učenik dvije godine stariji od nje silovao na zabavi održanoj ispred škole.

Frederikke je objavila svoj slučaj nakon što je dokumentarni film emitiran. Jakobsen je odgovorio tražeći oprost, ali uvjeravajući da se ne sjeća sastanka, nešto što je iznenadilo mladu ženu: "Sjedila sam ispred njega u njegovoj kancelariji i on je rekao da se ne sjeća. Možda je to zato što je moj slučaj nije bio tako izniman, već je jednostavno bio jedan među mnogim drugima."

Samo u razdoblju između 2016. – 2022. bilo je najmanje 12 seksualnih napada, no sumnja se da ih je biolo daleko više. Majka 14-godišnjakinje silovane 2017. prijavila je danskoj školskoj inspekciji da su je iz škole pozvali te da su je zamolili da ne ide tamo jer su "oni već riješili stvar".

Herluf prima studente od 12 do 19 godina, a najgori slučajevi uznemiravanja dogodili su se u zajedničkim spavaonicama dječaka, koje je dijelilo i do 30 mladih ljudi, što je praksa koja se ukida.

Tamo su stariji maltretirali ranjivije mališane: premlaćivanja u kojima su tukli samo dijelove tijela prekrivene uniformom, ponižavanja u kojima se žrtva tjeralo da pije mokraću ili u kojima su im prste gurali u rektum...

Frederik i Mary su svojoj izjavi zahtijevaju "promjene", ali nius kazali šta će poduzeti u vezi s budućnošću Christiana i Isabelle.  "Iznenađujuće je da svoju djecu nisu izveli čim se saznalo za slučajeve", kaže Christoph Ellersgaard, istraživač na Copenhagen Business School. "To što kraljevska kuća odlazi vrlo je težak udarac za Herlufsholm.“

Von Lowzow, uprava i Upravni odbor podnijeli su ostavke, a Ministarstvo obrazovanja paralelno je pokrenulo vlastitu istragu kako bi razjasnilo što se dogodilo. Poražavajući rezultati istrage objavljeni su prošlog petka. Samo 48 sati nakon što je službeni izvještaj objavljen, danski je princ ispisan iz škole.