Kultura | 27.02.2021.

Institut za jezik predstavio natpis „Banja Luka“ na pet bosanskih pisama

Dr. Alen Kalajdžija je predstavio natpis „Banja Luka“ na pet bosanskih pisama, govoreći o historiji i tradiciji bosanske pismenosti od srednjeg vijeka do danas, a naročito o posebnostima bosanske srdnjovjekovne kulture. 

REDAKCIJA

Jučer je u Banjoj Luci, u pozorišnoj sali dvorane Mejdan, održana javna tribina „Bosansko jezičko naslijeđe danas“, na kojoj su govorili dr. Alen Kalajdžija, dr. Jasmin Hodžić i književnik Hadžem Hajdarević. Tribina je održana u okviru programa manifestacije Dani Instituta za jezik UNSA, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Uvodno izlaganje imao je dr. Nedim Smailović, sin dr. Ismeta Smailovića i profesor tehničkih nauka, koji je pokazao kako se kompjuterska lingvistika može koristiti u prikupljanju i prezentaciji statističkh podataka kojima se može prikazati genetsko-tipološka sličnost među jezicima.

Dr. Alen Kalajdžija je predstavio natpis „Banja Luka“ na pet bosanskih pisama, govoreći o historiji i tradiciji bosanske pismenosti od srednjeg vijeka do danas, a naročito o posebnostima bosanske srdnjovjekovne kulture.

Dr. Jasmin Hodžić je govorio o statusnim pitanjima jezika u društvu i o vezi jezika i društva u kontekstu Međunarodnog dana maternjeg jezika, a kratko i o historiji jezika i školstva kod nas.

Književnik Hadžem Hajdarević je govorio o književnoj tradiciji i o književnosti kao intimi jednog naroda, posebno analizirajući primjere pojedinih bosanskih sevdalinki. Dodatno, naročito je upozorio i na važnost čitanja, ukazujući na potrebu osposobljavanja za istinsko, tj. iskustveno znanje čitanja.

Domaćin i organizator ovog događaja bila je Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Banja Luka, za čiju biblioteku je uručeno i nekoliko Institutovih naučnih izdanja.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

ZALIHIĆ: Književnost i izdavaštvo nalaze se na margininoj margini

Vrisak kao gradbeni element sintakse bola Dijale Hasanbegović

Kamen zemlje naše sazdava tavane nebeske

Mekami u tekijskim ilahijama