Korisnici Instagrama i Facebooka sada će moći platiti verifikaciju vlastitog računa, tj. dodavanje ikone s plavom kvačicom kraj svog korisničkog imena, objavila je matična kompanija Meta.

Meta Verified koštat će 11,99 američkih dolara (oko 22 KM) za Android ili 14,99 američkih dolara (oko 27 KM) za korisnike iPhonea. Ova opcija bit će dostupna u Australiji i Novom Zelandu ove sedmice.

Mark Zuckerberg, izvršni direktor Mete, rekao je da će ovaj potez poboljšati sigurnost i autentičnost računa na društvenim mrežama.

Ovaj potez dolazi nakon što je Elon Musk, vlasnik Twittera, implementirao premium Twitter Blue pretplatu u novembru 2022. godine.

Metina usluga plaćanja verifikacije još nije dostupna za kompanije, ali zato svaki pojedinac može platiti verifikaciju vlastitog naloga.

"Badges" ili "blue ticks" korišteni su kao alati za provjeru za račune visokog profila kako bi se označila njihova autentičnost.

Pretplata bi korisnicima donijela plavu značku, povećanu vidljivost njihovih objava, zaštitu od imitatora i lakši pristup korisničkoj službi, stoji u saopćenju iz kompanije Meta.