Adnan Ljevo, koordinator projekta, ističe da je ovo prvi projekt ovakve vrste koji na dopadljiv način široj publici u Bosni i Hercegovini i dijaspori govori o međuljudskim odnosima u praksi poslanika Muhammeda, a. s.

Realizator čitavog projekta jeste Udruženje za blagostanje. Riječ je o organizaciji koja već dugi niz godina djeluje i pomaže najugroženije kategorije u bosanskohercegovačkom društvu, a serijal Moj uzor je prvi projekt ovakve vrste. Riječ je o filmskom serijalu podijeljenom u trinaest epizoda koje na originalan način, kroz priču grupe mladih ljudi, govore o pitanjima s kojima se svakodnevno susrećemo, te nude odgovore kroz život i riječi Allahovog poslanika Muhammeda, s. a. w. s. Serijal obrađuje teme kao što su odnos prema prijateljima, roditeljima, komšijama, prirodi, ali se dotiču i nekih društvenih pitanja kao što su poticanja na društveni aktivizam, odnos prema ugroženim kategorijama stanovništva, odnosno uspostavljanje zdravih odnosa među ljudima generalno. Smatrali smo da riječi i djela poslanika Muhammeda, a. s., treba približiti na laganiji i dopadljiviji način, pogotovo onaj dio koji govori o međuljudskim odnosima jer se stječe dojam da je upravo taj dio poprilično zanemaren i nevidljiv, pa čak i kod onih koji smatraju da su praktičari islama. Nama, realizatorima ovog projekta, ovo je bilo prvo iskustvo ovakve vrste”, kaže Ljevo.

Realizacija cijelog projekta trajala je punu godinu, od pripreme scenarija, snimanja te konačno montaže i emitiranja. Ljevo napominje da je otežavajuća okolnost u realizaciji projekt bila situacija uzrokovana pandemijom novog korona virusa. “Međutim, bilo je zadovoljstvo raditi s ovakvim ljudima. Siguran sam da je sama priroda projekta i tematika koju obrađuje dala neku posebnu dimenziju i atmosferu, što je učinilo da smo svaku fazu projekta realizirali jednostavno, bez ozbiljnijih problema i komplikacija. Finalizirani scenarij smo poslali Uredu za vjerska pitanja, pri Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je izvršio verifikaciju vjerskog teksta. Ovo je bilo potrebno kako bismo bili sigurni da su vjerske poruke koje serijal Moj uzor šalje javnosti potpuno u skladu s islamskim učenjem i pravcem koji zastupa i preferira Rijaset Islamske zajednice u BiH. To je, naravno, dalo dodatni legitimitet i kredibilitet ovom projektu. Treba spomenuti da je serijal emitiran i na RTV BIR-u, službenom mediju IZ, kao i na nekim drugim televizijama tokom mjeseca ramazana”, ističe Adnan Ljevo.

Kaže da su u projektu čiji je rezultat serijal Moj uzor učestvovala velika imena bosanskohercegovačke glumačke scene, ali i mladi talentirani glumici koji su rado prihvatili učešće u serijalu.

Zaista smo tokom čitave realizacije projekta imali pomoć s neba. Stvari su se slagale same od sebe. Sami odabir glumaca na početku je obećavao izvanredan projekt. Velika imena bosanskohercegovačke glume, kao što su Mugdim Avdagić, Aida Bukva, Damir Kustura, kao glavni glumci, te Aleksandar Seksan, Adnan Hasković, Faketa Avdagić kao specijalni gosti serijala, dali su veliku težinu i ozbiljnost projektu. Veliki izazov je bio pronaći glumce koji su igrali likove djece. Najveći teret u glumačkom smislu iznijeli su upravo oni pokušavajući da gledaocima prenesu scenarističke, a na kraju i redateljske zamisli, i mislim da su na kraju potpuno uspjeli u tome. Najviše zahvaljujući njihovom mentoru Damiru Kusturi, koji vodi Multimedijalni projekat – radionica scenskih umjetnosti / JU Centar kulture i mladih Općine Centar – Sarajevo i koji je pripremanjem mladih glumaca, ali i ličnim doprinosom, igrajući oca u serijalu, dao nemjerljiv doprinos čitavom projektu. Ovim projektom se, također, željelo potaknuti domaću produkciju dječijeg i omladinskog programa da malo više pažnje posvete ovim osjetljivim grupama te da se ostane konkurentno silnim, često neprimjerenim i neprikladnim sadržajima koje mladi imaju prilike susretati na svakom koraku. Serijal je tokom ramazana bio emitiran na nekoliko televizijskih stanica, a trenutno se postavljaju na YouTube kanalu Udruženja za blagostanje, i to svakog petka u 18:00 sati. Do sada su postavljene četiri epizode. Očekujemo da će se serijal gledati godinama, da će biti inspiracija generacijama u činjenju i širenju dobra. Projekt je potpuno nekomercijalnog karaktera i cilj nam je da ga pogleda što veći broj ljudi, a od njegove prihvaćenosti i gledanosti zavisi da li ćemo nastaviti s ovakvim projektima i u budućnosti”, navodi Ljevo.

Scenaristkinja serijala Moj uzor Aida Pilav ističe da su pripreme trajale oko šest mjeseci, ali da realizacija istog nije bila previše zahtjevna zbog izuzetno profesionalne i vrijedne ekipe koja je pratila tok realiziranja.

Inače, sam proces raspisivanja scenarija bio je izuzetno inspirativan jer smo učili jedni od drugih, bodrili jedni druge, imali puno razumijevanja za proces kreiranja priča, scenarističke dileme, ali nadasve, svi smo htjeli da damo najbolje od sebe. Ovakva priroda procesa meni kao scenaristkinji godi jer volim čuti druga mišljenja, i u tom smislu Adnan i Mahir su bili divni saradnici, iskreni i posvećeni. Od samog početka serijal Moj uzor je iskrena želja nas koji volimo Resulullaha, da ga predstavimo bliskim današnjem vremenu, a današnje vrijeme pripada našoj omladini. Željeli smo da ga zavole kao jednog od njih, da im bude jasnije, na svakodnevnim primjerima, kako je zapravo živio Poslanik, a. s., i da hadis ne bude samo neka slika prošlog vremena, već refleksija naših iskustava u kojima zaista propitujemo ispravnost i iskrenost našeg vjerovanja pitanjem: 'A kako bi Poslanik, .a. s., reagirao u ovoj situaciji?' I ništa više, iskren nijet, ogromna ljubav i velika čast da smo dijelom ovako lijepog projekta vodila nas je u svim njegovim fazama i nastojanjima da ga, u skladu s našim tehničkim i kreativnim mogućnostima, dovedemo do najljepšeg rezultata”, kaže Pilav.

Mahir Agić, scenarista serijala Moj uzor i dugogodišnji aktivista, ističe da islam nisu samo vjerski obredi već način života, što se može uvidjeti kroz primjer poslanika Muhammeda, a. s. Upravo zbog toga, ideja je bila da se kroz priču mladih prikaže savremenost i aktuelnost ideje Poslanika, a. s.

Nijedna religija danas nije toliko napadana i pogrešno shvaćena kao što je to islam, a neki od razloga su neznanje i predrasude. Islam nisu samo vjerski obredi već je to način življenja. I to smo htjeli kroz ovaj serijal da pokažemo. Kroz priču današnje omladine, a ne nekoga od prije 1.000 godina, nastojali smo pokazati sveobuhvatnost i svevremenost poruka Muhammeda, a. s. Iako je rano govoriti o nekom dometu serijala, dosadašnja reakcija publike nam govori da smo u određenoj mjeri uspjeli u tome. Serija je prvenstveno namijenjena omladini i za emitiranje putem aktuelnih medija kao što su YouTube i Facebook. Zbog toga i jeste u ovom formatu od petnaestak minuta. Međutim, povratne informacije su da to gledaju i stariji, roditelji s djecom, te je možemo posmatrati i kao neku porodičnu seriju. Na odjavnoj špici možete vidjeti da je mala, ali vrijedna ekipa radila na ovom serijalu, s tim što je pored toga bilo i dosta naših prijatelja i poznanika koji su prepoznali vrijednost ovog projekta i srdačno nam pomogli u realizaciji. Ovim putem im se svima zahvaljujem. Za mene je ovo bio prvi put da radim ovako nešto, a posebno i zato što sam se prvi put našao u ulozi producenta i drago mi je da sam bio dio tima. Iako postoje neke ideje, trenutno nemamo konkretan plan, a opet sve zavisi od finansija. Smatram da je naša javnost uskraćena za ovakav i slične edukativne sadržaje i volio bih da nastavimo sa sličnim sadržajima u bliskoj budućnosti. Muhammed, a s., danas je nepravedno pogrešno interpretiran. Istražite i upoznajte osobu koja je inspiracija milionima ljudi širom svijeta i zašto ga je američki autor knjige 100 najutjecajnijih osoba u historiji Michael H. Hart stavio na prvo mjesto te liste”, konstatira Agić.