Navijači “Sarajeva” muralom su u sarajevskom naselju Čengić-Vila odali počast Karlu Ivandiću, heroju odbrane glavnog grada Bosne i Hercegovine, koji je poginuo u svojoj 18. godini tokom borbi u naselju Otes. UNFKS je otkrivanjem murala na 30. godišnjicu osnivanja Armije RBiH željelo dati doprinos očuvanju sjećanja na ovog hrabrog mladića.

Iako je dao život za odbranu domovine, ni nakon tri decenije za njegovo ime nije pronađeno mjesto na ploči s imenima šehida i poginulih boraca ispred OŠ “Osman Nakaš”, kao ni na spomen-ploči s imenima šehida i poginulih boraca na Ilidži, kojoj teritorijalno i administrativno pripada naselje Otes. Iako tek punoljetan, učestvovao je u akcijama odbrane rame uz rame sa svojim saborcima sve do kobnog 4. decembra 1992. godine, kada je pogođen metkom u glavu tokom tenkovskog napada na ovo sarajevsko naselje. Saborci svjedoče da je tog dana RPG-om pogodio neprijateljski tenk i dva transportera.

“Pozivamo nadležne institucije da ponovo pokrenu zaboravljene inicijative o gradnji spomenika Karlu Ivandiću i preimenovanju OŠ 'Osman Nakaš' kako jedan od heroja odbrane Sarajeva ne bi bio zaboravljen zbog generacija koje dolaze”, saopćeno je iz UNFKS-a, iz kojeg se zahvaljuju Udruženju boraca – maloljetnih dobrovoljaca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992–1995. Kantona Sarajevo na pomoći u oslikavanju murala.

Nakon što je Stav u decembru pisao o, kako smo ga precizno nazvali, heroju bez spomena, zastupnica Stranke demokratske akcije u Skupštini KS Amra Hasagić uputila je inicijativu Ministarstvu za boračka pitanja KS da u saradnji s Fondom memorijala i porodicom pokojnog Karla Ivandića hitno pristupi izradi i izgradnji adekvatnog spomen-obilježja ovom palom borcu. Ubrzo je njenu inicijativu podržao još jedan zastupnik – Damir Marjanović, koji je lično poznavao Karla Ivandića i koji je pozvao da prijedlog Amre Hasagić podrže svi bez obzira pripadaju li poziciji ili opoziciji. Iako je prošlo skoro pola godine od podnošenja ove inicijative, još uvijek nema povratne informacije od nadležnih.

“Vladajuća većina u Sarajevu evidentno nema namjeru vrednovati žrtvu koju je naš sugrađanin Karlo Ivandić podnio za našu domovinu. Da li je riječ o diskriminaciji na osnovu stranačke pripadnosti predlagača ili možda čak i nacionalne pripadnosti pokojnog Karla Ivandića – ostaje nejasno. U odnosu na promptnost 'Trojke' dok smjenjuje nepoćudne kadrove, njihova tromost kada je riječ o banalnosti poput postavljanja spomen-ploče heroju odbrane glavnog grada navodi na opravdanu sumnju da aktuelna većina namjerno opstruira realizaciju ove inicijative. Napominjem da je slična inicijativa pokrenuta i na nivou Grada Sarajeva od vijećnice Alme Čengić, ali je i tamo, čini se, došlo do stagnacije. Tužno je što se i ova priča po svim prilikama politički zloupotrebljava. Ovim putem obećavam da ćemo istrajati u ispravljanju nepravde učinjene prema našem časnom vojniku”, kazala nam je Hasagić uz napomenu da je i sama spremna finansirati, ako dobije dozvolu, postavljanje spomen-ploče ispred OŠ “Osman Nakaš” i/ili na Ilidži ako to nadležni nisu u stanju učiniti.