Postoje mnogi ljudi koji oklijevaju kada je riječ o odlasku na vakcinaciju, ali s druge strane tu je Brahmdeo Mandal.

On je toliko entuzijastičan kada je riječ o definitivnoj pobjedi nad virusom korona da je do sada primio već 12 doza vakcine protiv ove bolesti. O svom višestrukom imuniziranju 85-godišnji umirovljeni poštar iz indijske države Bihar rado govori.

Rekao je da je prvu dozu primio 13. februara prošle godine u lokalnoj klinici i od tada ne prestaje. Zabilježio je datum i mjesto svakog uboda u svoju džepnu bilježnicu. Njegova deveta vakcinacija, kako je rekao, bila je 24. septembra u 12:32 sati u bolnici u Kalashanu, u okrug Madhepura.

„Osjećao sam da to pomaže mom općem zdravlju. Leđa su mi sve bolje, opće slabosti više nemam, a i apetit se poboljšao. Uvijek sam se pojavljivao na novim puktovima za vakcinaciju, bio sam u stalnoj potrazi za novim dozama“, rekao je novinarima New York Timesa u telefonskom razgovoru.

Amarendra Narayan Shahi, ljekar iz Madhepurija, rekao je da je razgovarao s Mandalom koji mu je i otkrio da je u potrazi za većim dozama jer je vjerovao da to liječi njegove druge njegove bolesti, od kojih su mnoge prirodne u njegovoj dobi.

„Da, on tvrdi da je primio 12 doza. Sastavio sam tročlanu ljekarsku komisiju koja će pokušati doći do informacije da li je to istina ili ne“, rekao je Shahi.

Za devet od 12 doza koje je navodno primio, rekao je da je za prijavu za vakcinaciju koristio ličnu kartu i broj mobitela. Nakon toga je, kako je rekao, prešao na alternativne oblike identifikacije, poput svoje glasačke kartice i brojeva mobitela njegove supruge i njegovih prijatelja.

Valja istaći i to da još uvijek nema jasnih naučnih dokaza da pretjerano ojačavanje imunološkog sistema s 12 doza vakcine donosi bilo kakvu stvarnu korist ili da bi pomoglo u bilo čemu drugom osim za ono za šta su namijenjene vakcine. U toku je rasprava o tome može li stalno jačanje imunološkog sistema uzrokovati suprotan rezultat, tj. njegovo slabljenje, ili ga spriječiti da reagira na buduće varijante vakcine.