Bespuća internetske zbiljnosti | 22.09.2021.

AUTOBUS ŠKOLA

Indija: Siromašna djeca nastavu pohađaju u autobusima

Indijska nevladina organizacija je pokrenula projekat besplatnog školovanja za djecu koja nemaju pristup školskim klupama

REDAKCIJA

Indijska nevladina organizacija "Tejas Asia" u New Delhiju pretvorila je autobuse u pokretne učionice za djecu koja nemaju pristup školskim objektima.

Organizacija je pokrenula projekat besplatnog školovanja za djecu koja nemaju pristup školskim klupama.

Autobusi su parkirani na četiri lokacije u gradu, kako bi djeca iz siromašnih zjaednica imala priliku pohađati nastavu.

"Trenutno imamo četiri autobusa i svaki od njih pokriva po dvije lokacije. Idemo na svaku lokaciju po djecu koja pohađaju nastavu u trajanju od dva sata, gdje im je obezbijeđen i obrok. Dakle, u osnovi im dajemo osnovno obrazovanje koje nazivamo redovnim. To je učenje jezika kao što su hindski, engleski i neke matematičke vještine koje mogu koristiti u svakodnevnom životu ... biće im od koristi u budućnosti", rekla je jedna od učiteljica.

Djeca, koja s nestrpljenjem čekaju na priliku da kroz druženje nešto nauče, ne kriju svoju radost.

"Ja se zovem Shivani i ovdje sam da učim. Osim učenja, moja učiteljica mi daje i hranu u kojoj uživam. Ovdje me uče engleski i hindski jezik, kao i matematiku i društvene nauke. Zaista volim dolaziti ovdje i provoditi vrijeme učeći u društvu učiteljice. Ona je prijatna i srdačna osoba", izjavila je jedna od učenica.

Dodala je da bi, kada odraste, voljela biti doktorica.

"Nikada nisam išla u školu i ovo mi je prvi put u životu da svakodnevno izučavam i nešto naučim", izjavilo je drugo dijete.

Cilj programa je poboljšati nivo obrazovanja djece i pomoći im da se upišu u indijski formalni obrazovni sistem.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Predsjednik koji je imao dvije prve dame

Umjetna inteligencija i nije baš neka inteligencija

Džaferović o smjeni Izetbegović: Još jedan dokaz o ostrašćenoj netrpeljivosti “Trojke” i njenih trabanata

Budimpešta dobiva novo muslimansko groblje