Trenutno se iz ruskog Urala vadi 57 miliona barela sirove nafte koja brodovima ide za Aziju. Isporučuje se Kini te Bangladešu i Šri Lanki. No, većina nafte namijenjena je Indiji, koja ima velike rafinerije sposobne prerađivati ​​rusku sirovu naftu u dizel i druga goriva za kojima sada vlada velika potražnja, a koja onda mogu završiti u Evropi.

To je zaista paradoksalna situacija. Evropska unija je prošle sedmice zabranila većinu uvoza ruske nafte kao kaznu Putinu zbog agresije na Ukrajinu. Ali sada Indija kupuje naftu uz velike popuste od Rusije i skuplje je prodaje rafiniranu Evropi.

"Indija postaje de facto središte rafiniranja za Evropu", kaže se u nedavnom izvještaju analitičara investicijske banke RBC Capital Markets. "Ali kupovina dizela iz Indije povećat će troškove u Evropi jer je skuplje isporučiti gorivo iz te azijske zemlje nego naftovodom iz ruskih rafinerija. Nenamjerna posljedica je da Evropa uvozi inflaciju vlastitim građanima", kažu iz RBC-a.

Apetiti Indije za ruskom naftom su u porastu otkako je počeo rat u Ukrajini. Prema analizi firme Kpler, Indija iz Rusije prima oko 600.000 barela dnevno, u odnosu na 90.000 prošle godine. U martu je treća po veličini azijska ekonomija kupila 11 miliona barela. Taj se broj u aprilu popeo na 27 miliona. Prošli mjesec iznosio je 21 milion. Oštar kontrast u poređenu sa 12 miliona barela koje je Indija kupila od Rusije tokom cijele 2021.

Sada kada su čelnici EU-a pristali zabraniti uvoz 90% ruske sirove nafte do kraja godine kao dio šestog paketa sankcija, što je izazvalo daljnji potres svjetske ekonomije (Rusija je treći najveći proizvođač nafte nakon Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije i drugi najveći izvoznik), iz Moskve više nego ikad gledaju u Aziju kako bi tamo prodali jeftinu naftu. Prema Kpleru, Azija je već u aprilu prvi put prestigla Evropu kao najveći kupac. Taj će se jaz uvelike povećati kada budu poznati podaci za maj.

Od početka rata, Indija i Kina zadržale su dvosmislen stav da niti osuđuju niti podržavaju rusku invaziju. Unatoč početnim upozorenjima washingtonskih think tankova, Peking još nije postao kišobran ruske ekonomije pred kišom sankcija. Iako je količina kupljene ruske nafte naglo porasla (od marta do maja Kina je kupila 14,5 miliona barela, tri puta više nego u istom razdoblju prošle godine), kineska vlada je, kako je izvijestio Reuters, izbjegla sklapanje novih ugovora između svojih rafinerija i Rusije, unatoč velikim popustima.

Čelnici druge svjetske sile jasno su dali do znanja da će i dalje održavati čvrste veze sa svojim susjedom, posebno one komercijalne. U aprilu je, prema podacima kineske carine, uvoz ruskih proizvoda dosegao rekordnih 8,89 milijardi dolara, 56,6% više nego prethodne godine.

"Kina koristi prednost ruske izolacije kako bi dobila jeftiniju energiju i povoljne trgovinske sporazume, ali će biti vrlo oprezni da izravno ne prekrše zapadne sankcije", kaže Maria Shagina, analitičarka Međunarodnog instituta za strateške studije.

Zapadne sankcije koje Kina toliko kritizira za sada ne utiču na količine nafte i plina koje Kina kupuje Rusije iako je američki predsjednik Biden upozorio Peking da bi moglo biti posljedica ako pomognu Moskvi da izbjegne sankcije. Ta prijetnja je ono zbog čega se kineske firme oprezne zbog straha od gubitka pristupa vrijednim zapadnim tržištima.

Indija je, međutim, drugačija od susjedne Kine. Rafinerije u zemlji, treći najveći svjetski uvoznik i potrošač nafte, kupuju mnogo više ruske sirove nafte putem spot konkursa, koristeći prednosti niskih cijena koje nudi Moskva: ruska nafta Urals trenutno se trguje po oko 95 dolara po barelu, dok je prosječna cijena barela Brent sirove nafte, referentne vrijednosti na evropskom tržištu, iznad 119 dolara.

"Indija kupuje rekordne količine uz velike popuste, upravlja svojim rafinerijama - posebno privatnim Reliance i Nayara - iznad nominalnog kapaciteta i izvozi benzin i dizel u Evropu. Politika EU-a da steže kaiš Rusiji ubrzala je ulogu Indije u novoj geopolitičkoj karti trgovine naftom", stoji u izvještaju koji je objavio RBC Capital Markets

Pritisak Washingtona na indijskog premijera Narendra Modija da prestane bacati pojas Putinu ne djeluje. Procjenjuje se da su tokovi ruske sirove nafte ka Indiji dosegli 3,36 miliona metričkih tona, gotovo devet puta više od mjesečnog prosjeka iz 2021. godine.