Sa 34 godine na leđima i ugovorom sa Barcelonom koji završava 2024. godine, malo je vjerojatno da će Gerard Piqué osjetiti prazninu koju gotovo svi sportaši obično osjete kada se približi kraj njihove karijere, kada razmišljaju čime će se baviti u budućnosti. Zato svoju karijeru pokušavaju produžiti u egzotični, dalkeim zemljama ili se zavaravaju govoreći da im tijelo kaže kako mogu još.  Oproštaj je težak jer moraju okrenuti novu stranicu u životu, početi ispočetka kada su blizu četrdeset.

Gerard Piqué je drugačiji, on će imati više posla kada okonča karijeru. „Spavam jedva četiri ili pet sati. Nemam vremena za sve", kazao je nedavno u jednom intervjuu kada su ga pitali kako raspoređuje vrijeme između fudbala i mnoštva poslova kojima se bavi.

Bio je najbrži i uložio je najviše novca kako bi otkupio prava za talevizijske prenose utakmica francuske lige čim je Messi potpisao za PSG. Prethodni ugovor bio je vrijedan oko 2,5 miliona eura, pa je vjerojatno platio više, jer je dolaskom Argentinca podignuta vrijednost francuskog kluba i tog takmičenja.

On je oportunist u dobrom smislu te riječi, ali je i hrabar. S Kosmosom, firmom s kojom ulaže u sport, ušao je u Davis Cup. Učinio je to s ciljem da ga promijeni, unatoč savjetima svog oca (jednog od onih koji mu je, zajedno s bratom, najbliži u poslovnom svijetu). Rekao mu je da je nemoguće promijeniti nešto što ima toliko historije i u čemu su mnogi već propali.

Piqué je promijenio turnir. Od igranja tokom cijele sezone promijenio ga je u turnir koji se igra sedam dana na jedno mjestu. Nije bilo jeftino: plan je bio, prije nego što je koronavirus sve promijenio, uložiti dvije i po milijarde eura narednih 25 godina.

Davis cup je bio prvi korak; kupovina Andore bila je drugi. Piqué nikada nije skrivao svoj cilj, postati predsjednik Barcelone, a rijetki su oni koji bi su kladili protiv njega nakon što su vidjeli kako se kreće u poslovnim krugovima. Morao je uložiti 600.000 eura kako bi platio dugove koje je klub Andora  nakupio, a onda je uz minimalna ulaganja ušao u svijet fudbala kojeg je želio upoznati sa poslovne strane.

Gerard Piqué sva ta ulaganja u sport ostvaruje preko Kosmosa, kompanije čiji je osnivač, izvršni direktor i predsjednik. „Nevjerojatno je raditi s njim. On je strastvena osoba koja se bavi sportom. Možete vidjeti kakav je kada igra, a u poslu je isti. On je energičan, motivirajući, strastven», kaže biznismen Edmund Chu, također osnivač Kosmosa. „Ono što se dogodilo s Davis Cupom primjer je kako on radi: svakodnevno je telefonirao, razgovarao s igračima i savezima, odletio je u Orlando na dan u Generalnoj skupštini Međunarodne teniske federacije... Strastven je i zadovoljstvo je raditi s njim.”

Fudbaleri imaju tendenciju ulagati u konzervativne poslove, osobito u nekretnine jer je njima najlakše upravljati i ne zahtijevaju puno znanja. Piqué povlači opasnije poteze. Pokušao je uložiti u video igre, ali je morao zatvoriti tu firmu jer mu taj posao nije uspio kao što nije uspio ni restoran s hamburgerima u centru Barcelone.

Vrijednost kompanija koje su u Piquéovom vlasništvu nedavno je procijenjena na 398 miliona eura. Ima nekoliko nekretnina, među kojima se ističe stambena zgrada u središtu Barcelone ili zemljište u Malagi na kojem će graditi hotel što je poslovni projekat vrijedan 50 miliona eura.

Teško je izračunati koliko novca ima na računu jer su mu poslovi diverzificirani kako bi izbjegao brojne rizike, bavi se svime, od nekretnina do sunčanih naočala i izotoničnih pića. Jednom je prilikom kazao da ima više od 57 miliona eura na svom kontu.