Ako je suditi po prijedlogu Evropske komisije da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli kandidatski status, a Gruziji odobri isto uz određene uslove, a da se nisu ni "počešali" kada je zapadni Balkan u pitanju - mjesta za muslimane u Evropskoj uniji, prema svjetonazorima birokrata - nema!

Mnogo je rupetina u mišljenju Evropske komisije!

Po prvi put u historiji, EU je voljna kandidatski status dati državi koja je suočena s brutalnom agresijom i koja stabilno gubi komad po komad teritorije. Sada je već sigurno petina Ukrajine pod kontrolom Rusije. Veliko je pitanje da li će Kijev ikada uspjeti vratiti taj teritorij. 

Isto tako, petina Moldavije pod ruskom je kontrolom. 

Tzv. Transnjistrija na svom teritoriju ima i 1.500 ruskih vojnika i vojnu bazu koju koristi zvanična Moskva. 

Istina, do sada se ovaj komad teritorije držao maksimalno po strani u ratu Rusije protiv Ukrajine. No, samo je pitanje kada će Vladimir Putin odlučiti aktivirati ovaj zamrznuti konflikt. 

U Gruziji postoje čak dvije "transnjistrije" - Južna Osetija i Abhazija. A ipak, zvanični Tbilisi je bitno bliže Briselu, nego Bosna i Hercegovina, koja se već 20 godina reformira i "reformira". 

Još je gore za Sjevernu Makedoniju. 

Ova je država promijenila ime kako bi ušla u NATO. I uspjela je u tome. Sada, nakon 17 godina čekanja, nije ništa bliže otpočinjanju pregovora o ulasku u EU. 

Nešto je jako, jako, jako truhlo u Briselu! Jako!

Albanija je ispunila sve uslove za početak pregovora. Čeka se da se Bugarska smiluje i otkoči početak pregovora s Makedonijom, pa da i zvanična Tirana počne otvaranje i provizorno zatvaranje svojih poglavlja. 

Kosovo je višestruko prebacilo plan aktivnosti za ukidanje viznog režima s EU. 

Ovdje se Evropska komisija nema šta kriviti - krvici su pojedinačne države Unije, predvođene Holandijom i Francuskom!

Tek, u prvim reakcijama na objavu Mišljenja Evropske komisije u vezi s zahtjevom za kandidatski status Ukrajine, Moldavije i Gruzije, vidi se sve dublja podjela unutar bloka 27 država. 

Austrija bezmalo ultimativno traži da se u "dijeljenju karti" kandidatskog statusa uključi i Bosna i Hercegovina. 

Čak je i sam kancelar te zemlje Karl Nehammer rekao da mu je nezamislio da Ukrajina prođe sa tom "nagradom" a da BiH opet ostane kratkih rukava!

Njemačka ministrica vanjskih poslova također je u priču uključila zapadni Balkan i zatražila da se ukine jednoglasje u vanjskoj politici EU. 

Poljska, s druge strane, presretna je najavom da bi zvanični Kijev mogao imati taj famozni kandidatski status.

"Put Ukrajine prema EU bit će jako dug. U pitanju je dvocifrena brojka. Drugi broj je "nula". Ne znam hoće li ispred te nule biti "1", "2", "3"...", rekao je nedavno jedan evropski zvaničnik u Briselu. 

BiH je već dobrano zagazila u drugu deceniju svog "reformskog evropskog puta". 

Ako bi smo analizirali ko je kriv što sve traje toliko dugo, krivica se može podijeliti. No, ne i na ravne časti. 

Niko ne spori da su se u Evropskoj komisiji utrkivali da se za BiH propišu što nemogućiji uslovi za njen dalji napredak prema EU. 

Kako to izgleda, najbolje se može vidjeti na primjeru dva puta propale izborne reforme. 

Brisel svim silama nastoji držati BiH podalje od evropskih vrata. 

U samoj Bosni i Hercegovini nerijetko smo imali utrkivanja naših političara i državnih službenika ko će napraviti veću budalaštinu na evropskom putu. 

Da ne idemo u detalje, a znamo ih, kao i imena političara i šta su radili u birokratskim ćoškovima Evropske komisije, evo jednog primjera:

Kada je BiH potpisala Sporazum o stabilizacji i pridruživanju, u tom su aktu navedene i kvote za izvoz. Ako mislite da možete pretpostaviti stepen imbecilija koje su tamo navedene, varate se. 

BiH je tako tražila, a Brisel odobrio, da se na tržište EU može plasirati između 100.000 i 200.000 (tona) litara vina šampanjac i pjenušac. 

I onda je neko otkrio da BiH skoro da i ne proizvodi tu vrstu vina!

Naravno, sada svi mi možemo reći - pa dobro, to jeste budalaština. Ali hajte je uporedite sa imbecilijom koja će ući u anale briselskih domišljatosti, da se kandidatski status dodijeli državi koja na svom teritoriju ima dvije ruske paradržave!?

Mišljenje Evropske komisije o Ukrajini, Moldaviji i Gruziji je odlično!

Ono pokazuje svo licemjerstvo birokrata iz Brisela koji dugi niz godina treniraju strogoću posebno nad BiH, a onda sve "kompenziraju" servilnošću na drugim mjestima pokazujući da niti imaju principe, niti znanje. 

Da! Ukrajina treba biti kandidat i tu se državu mora ubrzano "usisavati" u evropske institucije i fondove. Ali isto tako to mora važiti i za Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu. I kandidati moraju biti Moldavija i Gruzija! 

Crnoj Gori se mora priznati da je najdalje odmakla i dati joj datum ulaska! 

Evropska unija je na historijskom ispitu. 

Odluka od 23. i 24. juna ove godine bit će dalekosežna. 

Ako se ona bude donosila u skladu s aktuelnim uzusima, evropsko tlo postat će rastuće nestabilno, a ratni požari redovna pojava. 

A sve zbog briselskih ćata!