Nakon što je londonski Economist prošlog mjeseca objavio sumnju da se u Srbiji lagalo o broju umrlih od COVID-a i da su službeni podaci znatno manji od stvarnih, pojavili su se novi brojevi koji potvrđuju da Vučićev režim nastavlja s prikrivanjem stvarnih podataka. Economist je napisao kako je ukupan broj umrlih u Srbiji od 1. aprila 2020. godine do 31. januara 2021. veći za 17.090, a da je COVID-u od tog broja službeno pripisano 4.038 smrtnih slučajeva.

Prema novoobjavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije, u februaru i martu 2021. godine u ovoj državi preminulo je ukupno 23.118 osoba, što je za 4.391 osobu više nego u februaru i martu 2019. godine, odnosno za 5.807 osoba više nego u istim mjesecima 2020. godine. U istom periodu službeno je registrirana smrt 1.307 osoba od posljedica zaraze virusom korona.

Očigledno je da u Srbiji nastavljaju prikrivati stvarni broj žrtava pandemije i da su gubici višestruko veći od onih koje objavljuju nadležne državne institucije. Neki to pripisuju različitim metodologijama brojanja, a drugi smatraju kako je riječ o namjernom prikrivanju bolne istine i grešaka srbijanskih vlasti.

Da nešto s brojevima ne štima, pokazuje i ovlašni pogled na statistiku država koje su činile Jugoslaviju. Prema podacima od 27. aprila, među deset zemalja s najvišom stopom smrtnosti u odnosu na broj stanovnika bile su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Sjeverna Makedonija. Slovenija je na 11, a Hrvatska na 18. poziciji. Srbija se, prema podacima Worldmetera, nalazi na nevjerovatno dobrom 59. mjestu, sa stopom od 722 umrlih na milion stanovnika. U Bosni i Hercegovini stopa smrtnosti na milion stanovnika iznosila je 2.579, u Crnoj Gori 2.353, Sjevernoj Makedoniji 2.276, Sloveniji 2.030, Hrvatskoj 1.703. Srbija je na osnovu ovih rezultata među državama s najmanjom stopom smrtnosti u Evropi, bolji od nje samo su Island, Norveška, Finska, Bjelorusija, Danska i Vatikan.

Treba imati na umu da su ovi podaci za Srbiju u startu netačni jer se Worldmeter koristi izvorima Svjetske zdravstvene organizacije, čiji član nije Kosovo, pa Worldmeter u ukupan broj stanovnika Srbije greškom računa i Kosovare, navodeći da Srbija ima 8.708.589 stanovnika. Prema procjenama Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije, u ovoj je zemlji 2020. godine živjelo 6.926.705 stanovnika, što znači da bi službena stopa smrtnosti od COVID-a u Srbiji trebala iznositi 907.

Kada se zna da je povećanje broja umrlih u odnosu na nepandemijski period (2019. i 2020) veće za četiri puta u odnosu na službeni broj umrlih od COVID-a, onda je jasno da je stvarna stopa smrtnosti u Srbiji viša nego u bilo kojoj drugoj državi bivše Jugoslavije, odnosno da je možda i najveća u svijetu. Kada bi se stvarno povećanje broja umrlih u Srbiji od 1. aprila 2020. godine do 31. marta 2021. godine u odnosu na prethodni period računalo kao posljedica infekcije virusom korona, onda bi stopa smrtnosti u ovoj zemlji od COVID-a na kraju marta iznosila više od 3.000 na milion stanovnika.

Kada bi se tome pridodali i podaci za april (od 1. do 26. aprila umrle su službeno 882 osobe, odnosno četiri puta više ako je Srbija nastavila sa skrivanjem tačnih brojeva), onda bi stopa smrtnosti prelazila 3.500 umrlih na milion osoba. Napomenimo da su najvišu službenu stopu smrtnosti na svijetu 27. aprila imali Mađarska (2.799), Gibraltar (2.791), i Češka (2.715).

Ipak, treba imati na umu da i drugdje po svijetu postoji stanovito odstupanje između ukupnog povećanja broja umrlih i broja umrlih od COVID-a, tako da i mnoge druge zemlje imaju nešto više stope smrtnosti nego što to službene statistike govore. Ali kako god da je Srbija u stvarnosti pozicionirana u odnosu na druge zemlje, stopa smrtnosti u ovoj zemlji iznimno je visoka, tri do četiri puta viša od one koju Vučićeve vlasti lažno predočavaju.