Zahvaljujući obimnom istraživanju koje su proveli novinari Centra za istraživačko novinarstvo, odavno se zna da predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nije bogat, već da ima bogatog punca koji je zarađivao kao rudar, a poklanjao kao kralj. 

Čovićev punac Blago Prskalo poklonio je stanove u Zagrebu i Makarskoj te zemljište u Mostaru kćerkama Bernadici Čović i Mirjani Perić. Prskalo je od 1998. do 2009. godine sa rudarskom penzijom uspio izdvojiti 837 hiljada maraka za kupovinu ovih nekretnina. No u svim slučajevima je imao posrednike: vilu u Makarskoj i zemljište u Mostaru je u njegovo ime kupila kćerka Bernadica, a stan u Zagrebu advokat Božo Ćorić.

Bračni par Čović je do 2003. godine svoje nekretnine sticao direktno, kupovinom ili poklonom. Tada se pokreću istrage i sudski sporovi protiv Dragana Čovića zbog sumnje da je koristio javne funkcije za ličnu korist pa je Bernadica počela kupovati nekretnine u ime rodbine koja bi ih kasnije poklanjala ovom bračnom paru.

I nisu hobi Čoviću samo silne nekretnine koje mu punac poklanja. Što bi rekao naš narod, "džomet" je, kao i punac mu, i kad je u pitanju zapošljavanje rodbine, kumova, zetova i prijatelja.


Tako je "gospodin legitimni i optimista" krenuo u podmlađivanje Elektroprivrede HZHB. Sve je proteklo u najboljem redu jer kad su u porodici složni oko podjele plijena i fotelja, a posebno kada se zna da "glava porodice" umije itekako baratati kako novcem, tako i pozicijama, nije se teško dogovoriti.

Za vršitelja dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede HZHB imenovan je Drago Bago, kum Čovićevog zeta, a Ivica Prskalo, brat njegove supruge Bernardice, imenovan je za v. d. izvršnog direktora za opskrbu električnom energijom. Prema pisanju Hercegovina.info, u toku je i zapošljavanje Prskalove kćerke u EPHZHB.

Na mjesto v. d. izvršnog direktora za pravne poslove imenovan je Čovićev rođak Robert Lesko. Od Čovićeve rodbine u Elektroprivredi radi još sestrin sin Branislav Stojkić, supruga zetova brata i zet Mario Krezić. Svi oni naravno u Elektroprivredi su se našli slučajno, kao i svaki običan građanin.

"Podmlađivanje" Elektroprivrede HZHB, kako je to najavio predsjednik HDZ-a, zapravo je Čovićev porodični poduhvat.

Nešto više od dvije godine nakon što je u novembru 2007. oženio Danijelu, stariju kćerku lidera HDZ-a BiH, Davorin Dado Primorac, sin direktora Teniskog kluba Mostar Ranka Primorca, imenovan je u Vijeće Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH.

Za taj zadatak njegov punac je zadužio tadašnje državne ministre Rudu Vidovića i pokojnog Dragana Vrankića. Vidović se nije libio koristiti pritiscima da bi se ovo imenovanje izguralo. Četiri godine kasnije Vijeće ministara imenovalo je Primorca za v. d. direktora Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), a na čelu te institucije nalazi se i danas.

U fokus javnosti dospio je kada je objavljeno da je potrošio više od 350 hiljada KM na proslavu kojom je Bosna i Hercegovina djelimično preuzela kontrolu nad svojim nebom. Među brojnim uzvanicima, na slavlju su bili i njegov punac i punica. Mediji su, također, otkrili da je za skupocjena vozila za BHANSA-u izdvojio čak 300.000 KM. Ima se, može se!

I drugi Čovićev zet Mario Krezić, koji je oženio njegovu mlađu kćerku Sanju Čović-Krezić, zaposlen je, kako smo već rekli, u Elektroprivredi HZHB. Njegova supruga Sanja Čović-Krezić, Čovićeva kćerka, šefica je u Zavodu za zapošljavanje HNK u Mostaru.

A ne zaboravlja "nositelj EU vrijednosti" ni zetovu rodbinu. Tako je u svom kabinetu dok je obavljao dužnost člana Predsjedništva BiH uposlio za savjetnika Daria Krezića, zetovog brata. Potom je godinama pokušavao da ga ugura na poziciju šefa mostarskog ureda OSA-e BiH, ali nije uspio.

Čović je najavio "podmlađivanje" i u drugim kompanijama koje kontroliše on i njegova stranka, tako da se ostali članovi uže i šire rodbine, ali i bliski stranački kadrovi, već raduju jer znaju da ih čekaju dobre pozicije.