Francuska je ovih dana identificirala novu varijantu koronavirusa, koja sadrži 46 mutacija, više i od Omicrona. Nove varijante, nazvane IHU, nađene su u desetak slučajeva u regiji Marseille a povezani su sa putovanjima u Kamerun.

Varijantu B.1.640.2 službeno je objavio Ubniverzitetski bolnički institut Marseille 9. decembra 2021. putem svojih društvenih mreža.

Preliminarna studija objavljena na platformi MedRxiv otkriva da IHU ima 46 mutacija i 37 delecija, što rezultira 30 zamjena aminokiselina i 12 delecija. Za sada je, izvještavaju istraživači, IHU identifikovan među grupom pacijenata iz Folcalquiera, francuske komune oko 100 kilometara od Marseillea. Nulti pacijent mogla je biti osoba koja se vratila s putovanja u Kamerun u zapadnoj Africi. Vakcinisan je i imao je blage respiratorne probleme tri dana nakon povratka u Francusku.

Autori studije naglašavaju da se još ne zna koliko je ozbiljna prijetnja koju ova varijanta predstavlja jer je prijavljen samo mali broj slučajeva koji su ograničeni na Francusku. "Prerano je špekulirati o virološkim, epidemiološkim ili kliničkim karakteristikama ove IHU varijante na temelju ovih 12 slučajeva", pišu u članku koji nije recenziran. No, ističu kako su "ovi podaci još jedan primjer nepredvidivosti pojave varijanti SARS-CoV-2 i njihovog unošenja na određeno geografsko područje iz inozemstva".

Potrebno je još studija kako bi se saznala zaraznost i rizik od ove nove loze koronavirusa, ali veliki broj mutacija koje IHU predstavlja već ga je stavio u središte pažnje. Za sada je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) umanjila prijetnju koju predstavlja nova varijanta otkrivena u Francuskoj.

Do sada je WHO naveo ukupno pet sojeva kao zabrinjavajuće varijante: Alpha, Beta, Gamma, Delta i Ómicron. Prva od njih bila je Alpha, koja je imala prve dokumentirane uzorke u Velikoj Britaniji u septembru 2020. godine, a 18. decembra 2020. označena je kao 'zabrinjavajuća', kao i Beta, koja je imala prve dokumentirane uzorke u Južnoj Africi u maju 2020. ali je, međutim, tek 18. decembra označena kao 'zabrinjavajuća'.

Najnovije su varijante bile Delta i Ómicron, za koje je prvi dokumentirani uzorak otkriven u Indiji u oktobru 2020., ali je klasifikovan kao 'zabrinjavajući' 11. maja 2020. te Ómicron, otkriven u Južnoj Africi i označen zabrinjavajućim krajem novembra 2021.