Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je dobio potresno pismo od Anele Osmanović, kćerke Osmana Osmanovića, bivšeg pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je uhapšen u Srbiji bez postojanja bilo kakvih indikacija da su pravosudne institucije BiH ili Sud u Haagu smatrale za shodno pokrenuti procesuiranje. 

U pismu se navodi da se Osmanović od 23. novembra 2019. godine nalazi u pritvoru u beogradskom centralnom zatvoru. Uhapšen je na graničnom prijelazu Sremska Rača na ulazu u Srbiju.

"Hapšenje je uslijedilo na osnovu jedne krivične prijave, bez da je postojala bilo kakva potjernica ili optužnica protiv moga oca. Na teret mu se stavlja krivično djelo 'ratni zločin' u periodu maj/juni 1992. godine u mjestu Gornji Rahić kod Brčkog. Dokazi srbijanskog pravosuđa su skoro pa nikakvi, ali uprkos tome Viši Sud u Beogradu izrekao je 18. marta mome ocu prvostepenu presudu od pet godina zatvora.  Od 23. novembra 2019. godine, moj otac, s obzirom na to da nije srbijanski državljanin, je morao sjediti u pritvoru (slučaj Ilije Jurišić se ponavlja). U međuvremenu je Srbija više puta odbila i zahtjev za izručenje moga oca, kršeći pri tome sve međunarodne i međudržavne ugovore, a posebno Konvenciju o zaštiti ljudskih prava. Velika nepravda se čini jednom građaninu BiH, čovjeku koji je častan i uvijek bio veliki borac za dostojanstvo i pravdu svakog čovjeka. Istovremeno, njegova država, BiH, ne poduzima ništa konkretno da mu pomogne da izađe iz ove situacije, te ga u ovim jako teškom trenucima ostavlja samog", stoji, između ostalog, u pismu.

Nakon izricanja presude Osmanoviću je ponovo produžen pritvor i njegova borba u Beogradu se nastavlja.

On će zajedno sa svojim advokatom uložiti žalbu na prvostepenu presudu pred Apelacionim sudom. Uzimajući u obzir zakonski predviđenje rokove i ustaljenu praksu, samo do donošenja odluke od Apelacionog suda može proći nekoliko mjeseci, pa čak i do godinu dana, a zavisno od odluke Apelacionog suda, sve može trajati i dosta duže.

"Otežavajuća okolnost za moga oca u cijeloj ovoj situaciji je činjenica da on, barem za sada, za sve vrijeme trajanja žalbenog procesa mora biti u pritvoru. Advokat moga oca Đorđe Dozet će najkasnije sljedeće sedmice uložiti žalbu apelacionom sudu na rješenje o produženju pritvora i tražiti da se mome ocu da mogućnost branjenja sa slobode u daljnjem procesu. Najveća nada moga oca i nas kao porodice, a i jedini spas za njega trenutno bi bilo da mu se da mogućnost da se dalje brani sa slobode. S obzirom na to da je prvostepena presuda već donesena, advokat moga oca ne vidi više ni jedan opravdan razlog zašto bi moj otac i dalje bio u pritvoru. Svi razlozi koje je Tužilaštvo Srbije do sada navodilo, nakon donošenja provostepene presude više ne predstavljaju problem", navodi se u pismu. 

IGK će, kako navode u saopćenju, intezivirati medijsku i svaku drugu kampanju i pozvati Kanadu, SAD i Evropsku uniju da razmotre ozbiljno ugrožavanje ljudskih prava i sloboda nepravedno uhapšenih građana BiH u Srbiji, saopćio je Institut za istraživanje genocida Kanada.