Džamija Ibn Tulun preživjela je kao jedan od ostataka egipatske islamske umjetnosti u utrobi Starog Kaira, srcu grada kojim dominiraju stoljećima stare zgrade oker boje. Ona je treća po veličini na svijetu, najstarija sačuvana u zemlji, hram koji je sačuvao gotovo sve svoje originalne elemente.

Džamija Ibn Tulun podignuta je 879. godine, na brežulju zvanom Gebel Yashkur, odnosno, "Brdo zahvalnosti, zahvaljujući Ibn Tulunu, vladaru koji se povezuje s osnivanjem Al-Qahira, odnosno, Kaira. On je naručio izgradnju kolosalnog kompleksa na oko 26.500 kvadratnih metara. Prema usmenoj predaji, Ibn Tulun je u te krajeve došao kao predstavnik abasidskog halifa i uspio je osnovati prvu nezavisnu dinastiju islamskog Egipta: dinastiju Tulunida.

Izolirana od buke vanjskog svijeta zidovima koji je okružuju, bogomolja na prvi pogled iznenađuje svojom fasadom na kojoj ima mnoštvo prozora u arapskom stilu koji je hlade tokom cijele godine. Gornja dekoracija zidova još je jedan izvanredan detalj jer simbolizira jedinstvo muslimana, kroz ljudske figure koje se drže za ruke.

Lukovi, stare uljanice i minber izrađeni od libanskog kedra pažljivo su sačuvani do danas i privlače pažnju posjetitelja. Fascinirano su i dvorištem u čijem je središtu fontana u kojoj vjernici uzimaju abdest. Ali bez ikakve sumnje, minaret sa svojim spiralnim bočnim stubištem jedan je od dragulja tog mjesta, odakle je moguće doživjeti jedan od najboljih pogleda na Kairo.