Na današnji je dan Boris Becker 1986. godine osvojio svoju drugu vimbldonsku titulu. Bilo je to stoto izdanje ovog najpoznatijeg svjetskog teniskog turnira. Imao je tada 18 godina. Godinu ranije Becker je postao najmlađi osvajač Wimbledona i prvi Nijemac koji je u tome uspio. Ukupno je tri puta pobijedio na ovom turniru: 1985, 1986 i 1989.

I ove je godine, kao i mnogih ranijih godina, trebao biti gost turnira. Štaviše, dobio je poziv da sudjeluje u proslavi stogodišnjice Centralnog terena. Pozivnica je poslana još u martu. No Becker se nije mogao odazvati pozivu budući da dane provodi u zatvoru HMP Huntercombe, udaljenom samo 72 kilometra od terena na kojem je prvi put trijumfirao prije 27 godina. Ovogodišnji Wimbledon, vjerovatno i sljedeći, moći će gledati samo na televizoru.

Boris Becker osuđen je u aprilu na dvije i po godine zatvora zbog prikrivanja imovine od 2,5 miliona funti (5,6 miliona maraka) kako bi izbjegao plaćanje novca koji je dugovao nakon bankrota.

Zatvor, u kojem će Becker služiti najmanje polovicu kazne, nalazi se sedamdesetak kilometara sjeverozapadno od Londona, nedaleko od sela Nuffield u pokrajini Oxfordshire. Inače, Boris Becker u Velikoj Britaniji živi od 2012. godine i ne posjeduje britansko državljanstvo.

Becker nije jedini Nijemac zatvaran u Nuffieldu. Ondje je, nakon što je uhapšen 1941. godine, ležao i Rudolf Hess, visokorangirani nacistički političar, jedno vrijeme zamjenik Adolfa Hitlera.

U zatvoru Huntercombe uglavnom borave stranci, koji nakon kazne bivaju deportirani u zemlju čiji pasoš nose. Becker će ispunjavati uslove za automatsku deportaciju jer je strani državljanin bez britanskog državljanstva koji je osuđen na zatvorsku kaznu dužu od 12 mjeseci.