Brazil je jedan od najvećih izvoznika halal hrane u svijetu. Proizvodi gotovo da nemaju nikakvu ulogu na domaćem tržištu.

Brazil je najveći snabdjevač hranom državama članicama Organizacije za islamsku saradnju (OIC), ispred Indije i SAD-a, izvještava njemačka vanjskotrgovinska agencija GTAI. Prema DinarStandardovom izvještaju o stanju globalne islamske ekonomije za 2022. godinu, brazilski izvoz hrane u ove zemlje iznosio je 16,5 milijardi američkih dolara u 2020. godini. Važne ciljana tržišta su Iran, Saudijska Arabija i Egipat.

U sektoru mesa i peradi, veliki proizvođači poput BRF-a i JBS-a dominiraju brazilskom halal proizvodnjom, navodi GTAI. Brazil izvozi trećinu svoje proizvodnje pilećeg mesa, od čega je polovina halal. Oko 20 posto govedine otišlo je u muslimanske zemlje.

Brazilsko domaće tržište za halal proizvode je relativno beznačajno. Prema posljednjem popisu stanovništva koje je sproveo brazilski statistički ured IGBE 2010. godine, muslimani čine samo 0,02 posto cjelokupnog stanovništva. Većina od oko 35.000 muslimana živjelo je u državi Sao Paulo (14.778) i susjednoj Parani (8.706).

Približavanje Izraelu ugrožava halal ekonomiju Brazila

Za vrijeme Trampove administracije desničarski predsjednik Brazila radio je na povećanju saradnje sa Izraelom zbog čega se čulo sve više poziva na bojkot brazilskih proizvoda u arapskim i muslimanskim državama.

Ministarstvo vanjskih poslova Brazila najavilo je 31. marta 2019. godine da će otvoriti „poslovnu kancelariju“ u Jerusalemu i tako odstupilo od obećanja brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da će premjestiti ambasadu svoje zemlje u ovaj grad, čiji istočni dio Palestinci smatraju prijestolnicom svoje buduće države.

„Brazil je odlučio da otvori kancelariju u Jerusalemu da promoviše trgovinu, investicije, tehnologiju i inovacije kao dio svoje ambasade u Izraelu“, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Saopštenje se poklopilo s prvim danom posjete Bolsonara Izraelu, samo devet dana uoči parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Predsjednik Brazila sastao se u Jerusalemu sa premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom, s kojim je potpisao više bilateralnih sporazuma.

Izbori u Brazilu održavat će se u oktobru i za sada su poznata imena dva najizglednija kandidata: to su ljevičarski bivši predsjednik Lula da Silva i desno-populistički aktualni predsjednik Bolsonaro.

Na brazilskom primjeru vidimo da ljevičari na vlasti su olakšavajuća okolnost za izvoz halal proizvoda.