U nedjelju su održani opći izbori u Njemačkoj, na kojima je, nakon godina vladavine konzervativaca Angele Merkel, pobijedio SPD, tijesno s 25, 7 posto glasova. Ipak, Merkel će, čini se, još dugo ostati u fotelji kancelarke jer će pregovori o formiranju nove vlasti, za šta je potrebna šira koalicija, potrajati.

Neke od mnogobrojnih koalicionih kombinacija jesu i one koje tamošnja javnost prepoznaje po nazivima “Semafor” i “Jamaica”, po bojama logotipa političkih stranaka.

Izbori u Njemačkoj nama su bili zanimljivi jer će građani Bosne i Hercegovine i Sandžaka u novom sazivu Bundestaga imati “svoje predstavnike”. Kandidati SPD-a Jasmina Hoshert, Adis Ahmetović i Luiza Ličina Bode “predstavljat” će Bosnu i Hercegovinu i Sandžak u Bundestagu. Jasmina i Adis porijeklom su iz BiH, a Luizini roditelji su iz Sandžaka.

Prema riječima Hoshert i Ahmetović, mandat će koristiti za pomaganje svojoj domovini, te stoga mnogobrojni bh. građani u Njemačkoj koji su im dali glas mogu biti zadovoljni njihovim prvi izjavama nakon dobivanja mandata.

Pitanje Zapadnog Balkana nije bilo prioritet za stranke tokom predizborne kampanje, jer je fokus bio usmjeren na unutrašnja pitanja. Ocjene analitičara idu u smjeru da će, ukoliko SPD dobije kancelara, biti primjetna promjena političkog kursa prema Balkanu u odnosu na dosadašnji period u kojem je mjesto kancelarke obnašala Angela Merkel.

Koliko će “naši” predstavnici u Bundestagu u konačnici imati priliku zalagati se za Bosnu i Hercegovinu, saznat ćemo već u prvim mjesecima nakon što novi saziv Bundestaga započne sa svojim aktivnim radom u Berlinu.