Sjednica Upravnog odbora Ruskog investicionog fonda, koji prodaje rusku vakcinu Sputnik V, održana je u utorak. Prema nezvaničnim i zasada nepotvrđenim informacijama iz Vlade Federacije BiH, Medimpex je “prošao”, Krajinagroup nije, objavio je danas Stav.

Ako se ova informacija ispostavi tačnom, to će značiti da je otklonjena i posljednja prepreka za nabavku 500.000 ruskih vakcina za potrebe Federacije Bosne i Hercegovine. Podsjetimo, Vlada FBiH je izabrala firmu Medimpex iz Vogošće da nabavi vakcine za potrebe ovog entiteta.

Da će se stvari zaista tako odvijati pokazuje vijest koju je večeras objavio Faktor. U njoj stioji da su pisma o namjerama kompanije Medimpex d.o.o., Vlade Federacije BiH i Zavoda za javno zdravstvo FBiH su blagovremeno i hitno proslijeđena na prave adrese u Ruskoj Federaciji na odlučivanje.

Odgovor je stigao tek jučer 23. marta na adresu zastupnika vakcine Sputnik V i on je bio pozitivan, uprkos medijskoj i političkoj opstrukciji u regionu i Moskvi - navodi u pismu danas poslijepodne upućenom Vladi Federacije BiH, Nikola Zukor Lakušić, posrednik kojeg je Ruski investicijski fond ovlastio za prodaju vakcina Sputnik V na teritoriji bivše Jugoslavije.

Nadalje, kako piše Faktor, Lakušić obavještava Federalnu vladu da je u toku izrada dokumentacije (FCO; Inovoice; Contract) koja će biti dostavljena kompaniji Medimpex d.o.o.

- Uvjeravam Vas da će cjelokupna dokumentacija biti dostavljena Medimpex d.o.o. i da će aranžman nabavke vakcina Sputnik V za Federaciju BiH biti kvalitetno i efikasno realizovan u vrlo kratkom roku i to u okolnostima jako neprimjerenim i otežavajućim za rad - navodi Lakušić u pismu koje je danas poslijepodne uputio Federalnoj vladi.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je hitnoj sjednici 16. marta donijela odluku o potpisivanju ugovora sa firmom Medimpex, koja svojom ponudom garantira da će od trenutka potpisivanja ugovora u naredna tri dana nabaviti 100.000 vakcina Sputnika V po cijeni od 14,31 eura, a preostali dio sukcesivno u naredne 2-3 sedmice.

Plaćanje će također biti sukcesivno, a prva uplata će se izvršiti nakon isporuke prve količine koja će Bosni i Hercegovini biti dostavljena direktno iz Moskve, a na osnovu otvorenog akreditiva. Medimpex se obavezao i da će Federaciji nabaviti ukupno 500.000 vakcina po cijeni od 14,31 EUR, u koji su uračunate provizije posrednika (ugovor su potpisali s agentom koga je ovlastio Ruski investicioni fond) i organizacija i troškovi transporta, tzv. hladnog lanca.

Krenule su političke igre, i u sve se umiješala banjalučka firma Krajinagroup koja je jučer u Moskvi pokušala da dobije ekskluzivni ugovor na temelju kojeg bi isključivo oni bili ovlašteni za nabavku Sputnik V za teritoriju cijele Bosne i Hercegovine, što je Ruski investicijski fond odbio.

Sinoć je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, vjerovatno uvjeren da će Krajinagroup pomrsiti račune Vlade FBiH koja je sklopila ugovor sa Medimpexom, samouvjereno izjavio kako "nema ništa od 500 hiljada ruskih vakcina za FBiH".