Polaganjem vijenaca i cvijeća kod Spomen obilježja Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata Republike Hrvatske te prigodnim okupljanjem u dvorani Islamskog centra obilježeni su 11. Memorijalni dani Šefika Pezerovića u sjećanje na prvog branitelja Bošnjaka poginulog u Domovinskom ratu, javlja Anadolu Agency (AA).

U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ), zajedno sa Udrugom Počasni vod Bošnjaka i Udrugom veterana Bošnjaka Domovinskog rata Hrvatske, održani su 11. Memorijalni dani Šefika Pezerovića i poginulih Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu.

Predsjednik Vijeća Armin Hodžić podsjetio je kako je u obrani Republike Hrvatske u Domovinskom ratu sudjelovalo preko 25.000 Bošnjaka, dok ih je 1.187 položilo svoje živote.

“Njihova imena nalaze se na ovom spomeniku gdje danas polaganjem vijenaca i učenjem Fatihe odajemo svima njima počast”, izjavio je Hodžić.

Šefik Pezerović je prvi Bošnjak branitelj, poginuo je u julu mjesecu 1992. godine, naveo je Hodžić, te dodao kako su 11. Memorijalni dani odgođeni zbog koronavirusa.

Na obilježavanju su sudjelovali predstavnici hrvatske policije, oružanih snaga te niza braniteljskih udruga, kao i prijatelji iz Bosne i Hercegovine.

“Ovo je događaj koji nas okuplja i šalje zajedničku poruku, šalje važnu simboličnu poruku o veličini doprinosa Bošnjaka u Domovinskom ratu”, zaključio je Hodžić.

Salih Uremović, predsjednik Udruge Bošnjaka veterana Domovinskog rata, podsjetio je kako je Šefik Pezerović poginuo u mjestu Kuljani kod Banske Struge, nakon što je bio “više dana mučki paćen”.

Ovaj događaj ima za cilj podsjetiti na važnost sudjelovanja Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu i njihov doprinos u stvaranju samostalne i demokratske države Hrvatske s obzirom da je u postrojbama Hrvatske vojske i policije na bojišnicama diljem Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika, sudjelovalo oko 25.000 Bošnjaka, a njih 1.187 dalo život za istu, navodi organizator.

Na Memorijalnim danima Šefika Pezerovića, koji su održani pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, sudjelovali su i izaslanici Hrvatskog sabora, Vlade RH, Grada Zagreba...