Hrvatski analitičar Božo Skoko je, analizirajući Opće izbore u Bosni i Hercegovini za Večernji TV, između ostalog izjavio da pobjeda Željka Komšića u izboru člana Predsjedništva BiH nije iznenađenje, a rekao je i to da je Christian Schmidt, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu pokazao slabost, neodlučnost i nedostatak autoriteta te da su za njegovu odluku da nametne izmjene Izbornog zakona zaslužni i hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

˝Po meni je veće iznenađenje ovako dobar rezultat Borjane Krišto, ona je uspjela doći do 160.000 glasova i to je rekordan rezultat. Sjetimo se da je prije nekoliko godina Dragan Čović uspio ući u Predsjedništvo sa samo 130.000 glasova. Jasno to govori koliko su Hrvati zabrinuti za svoju sudbinu, koliko su se vezivali za jednog kandidata i nisu se usudili da se njihovi glasovi rasprše. To samo pokazuje u kakvoj je situaciji Bosna i Hercegovina. S druge strane, budući da nije došlo do prave promjene Izbornog zakona, bilo je za očekivati da će Željko Komšić ponovno posegnuti za istim modelom kojim je do sada osiguravao vlast. Na koncu znamo i da su neki dužnosnici SDA sugerirali da se daju tri glasa Bakiru Izetbegoviću i jedan glas Komšiću, tako da bi ponovno imali dva člana. Kako se politički lideri nisu mogli dogovoriti oko promjene Izbornog zakona, situacija je očekivana˝, rekao je Skoko.

Govoreći kasnije o Schmidtovoj neodlučnosti, Skoko je rekao da je visoki predstavnik za BiH davno trebao donijeti izborne promjene, ali je ˝ustuknuo nakon izlaska bošnjačkih radikala na ulice i jednostavno je pokazao da se na neki način boji i nema dovoljno odlučnosti, ali da je sinoć napravio popravni ispit˝.

Skoko smatra da su svi dosadašnji visoki predstavnici išli na štetu Hrvata, pokušavajući spasiti BiH, dok je Schmidt "shvatio kako BiH, a posebno Federacija ne može živjeti bez Hrvata i da ih se ne može preglasavati".

Odgovarajući na novinarsko pitanje ko je najzaslužniji za Schmidtov potez, Skoko je rekao da se mora priznati da je vlada Andreja Plenkovića odradila veoma mnogo diplomatskih napora da međunarodna zajednica konačno shvati šta se događa u Bosni i Hercegovini, ko je uzrok problema i kakve bi mogle biti posljedice.

˝Sjetimo se prethodnih godina da čak ni u Hrvatskoj nije postojao pretjerano koncenzus u vezi sa odnosom Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. Danas velika većina naših sugrađana, doslovno mogu reći 90 posto svih političkih elita, sasvim dobro znaju šta je uzrok problema u BiH, u kakvoj su situaciji bh. Hrvati. Dakle, naša je diplomatija sigurno uspjela zainteresirati međunarodna središta moći da konačno shvate o čemu je riječ i kako su neki cijelo vrijeme prodavali lažnu priču. Međutim, ako vidimo način ponašanja pojedinih bošnjačkih lidera, onda očito tiha diplomatija nekada nije bila dovoljna tako da ne bih isključio da nije bilo efekta i od povišenih tonova koji su dolazili od predsjednika Milanovića, jer očito, da bi se neko probudio, treba nekada lupiti šakom o sto˝, izjavio je ovaj hrvatski analitičar.

Uoči izbora je, smatra Skoko, dostignuta ključna tačka radikalizacije, a predviđanja su da Schmidta čeka još mnogo posla.