Stara snimka Ahed Tamimi, palestinske aktivistice koju je Izrael uhapsio 2017. godine, naširoko se dijeli na internetu pod lažnom tvrdnjom da je riječ o ukrajinskoj djevojci koja se suprotstavlja ruskom vojniku.

Slike iz sukoba iz 2012. prikazuju Tamimi, tada staru 11 godina, kako se suočava s izraelskim vojnikom, gestikulirajući kao da ga želi udariti. Međutim, mnogi su na danas Twitteru podijelili slike s lažnim informacijama da je riječ o dešavanjima iz Ukrajine.

Na video platformi TikTok, isječak istog sukoba između Tamimi i izraelskog vojnika traži od gledatelja da se mole za Ukrajinu. Do sada je snimak pregledan više 12 miliona puta i skupio je nešto više od 800 hiljada lajkova.

Tamimi često nazivaju ikonom palestinskog otpora. Privukla je široku medijsku pažnju 2017. godine kada je uhapšena nakon svađe s izraelskim vojnicima koji su odbili napustiti njezin dom u Nabi Salehu, selu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Tamimi, koja je tada imala 16 godina, osuđena je na osam mjeseci u izraelskom zatvoru kao maloljetna, što je dospjelo na naslovnice diljem svijeta. U trenutku puštanja na slobodu, Tamimi je odala počast ženama zatvorenim u izraelskim zatvorima i rekla da planira postati advokatica kako bi pomogla u daljnjem radu Palestinaca.

Lažne informacije koje su se proširile uz njzine snimke razljutile su mnoge korisnike društvenih mreža koji vide dvostruki standard u načinu na koji je snimka poslana I primljena. "Pretpostavljam da su palestinska djeca herojska samo kada ih pogrešno smatraju Evropljanima?" upitao je jedan korisnik Twittera. Drugi korisnik Twittera pozvao je ljude da "prestanu koristiti Palestince kao rekvizite".

Izvještavanje zapadnih medija o invaziji Rusije mnogi su na internetu osudili zbog korištenja rasističkih izraza, često izražavajući tugu za "civiliziranim" Evropljanima i uspoređujući ih s izbjeglicama s Bliskog istoka.

Ovo nije prvi put da se stare, nepovezane snimke brkaju s ruskom invazijom od početka sukoba. Mnogo obmanjujućih snimaka povezanih s rusko-ukrajinskom krizom stiglo je s Bliskog istoka. Više videozapisa i slika iz Sirije, Libana, Libije i Palestine lažno se pripisuje ruskoj invaziji.