O njemu su se raspisali njemački mediji jer je imam i homoseksualac, iako je ovo dvoje po definiciji nespojivo. Riječ je o Christianu Awhanu Hermannu, prvom tzv. imamu koji se otvoreno izjasnio homoseksualcem u Njemačkoj. On je njemačka verzija Ludovica-Mohameda Zaheda, francusko-alžirskog navodnog imama koji se izjasnio da je homoseksualac i koji već godinama propovijeda „tolerantni islam“ i koji, kao i Hermann, svakodnevno prima prijetnje.

"Kur'an izričito ne zabranjuje homoseksualnost, iako mnogi muslimani vjeruju da će, ako se ne budu pridržavali strogih pravila, biti kažnjeni kao u Sodomi i Gomori", obrazlaže Hermann svoje lično tumačenje islama. Rođen je u Berlinu prije 50 godina u nemuslimanskoj porodici. Islam je primio prije tri godine, pišu njemački mediji, nakon što je iz znatiželje nekoliko puta posjećivao džamiju u zapadnom dijelu njegovog rodnog Berlina i nakon što je nekoliko puta slušao Zahedova predavanja o potrebi da se surama iz Kur'ana suoči sa radikalnim tumačenjem islama, religije koja propovijeda humanizam, toleranciju, poštovanje i mir. No, u ovoj tvrdnji se sastoji i zamka jer nije ovaj homoseksualni dvojac jedini koji se zalaže za odmak od radikalizacije. Većina muslimana u Evropi ima ista stajališta. Razlika je u tome da Zahed i Hermann tzv. modernizaciju i tzv. reformu islama vide i razumijevaju kroz seksualnost, prilogađavajući islam svojim seksualnim opredijeljenjima. To je, naravno, posve neprihvatljivo. 

Francusko-alžirski imam postao mu je učitelj, a Seyran Ates, jedina "žena imam" (što je, također, po definiciji nespojivo) u Njemačkoj, njegova vodilja. Oboje predvode namaz u tzv. inkluzivnim džamijama u koje su "dobrodošli svi muslimani", bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili način odijevanja. U oba slučaja žene i muškarci klanjaju zajedno u istom prostoru i od žena se ne zahtijeva da se pokriju, što je također prema šerijatskoj definiciji neprihvatljivo i nespojivo.

"Vjera i seksualnost su različite stvari. Ne morate birati između dva identiteta jer je to ono što mnoge muslimane tjera da se okrenu od religije. To je ispiranje mozga", kaže  Hermann, koji je osnovao udruženje "Kalima" kojom želi dati glas navodno diskriminiranim muslimanima, posebno homoseksualcima, lezbijkama, biseksualnim i transrodnim osobama.

"To su male, ali vrlo marginalizirane grupe u muslimanskoj zajednici i zato im je potrebna emocionalna i psihološka podrška. Nudimo islam koji poštuje Ustav, njemačke zakone i ljudska prava", naglašava ovaj tzv. imam koji si pripisuje autoritet titule koja mu je s pravom osporavana od muslimanske zajednice.  "Otvoren sam za dijalog o učenjima Kur'ana, ali ni u kojem slučaju iz netolerantnih pozicija i neznanja," kaže. Posljednji je put javno govorio o prijetnjama smrću koje je primio prošlog decembra, u jutarnjem programu na televizijskoj mreži Sat 1.

Hermann se ujedno predstavlja kao "putujući imam". Njegova džamija je Njemačka, kaže. Očito jeste da namjerava islam prilagoditi upravo toj "džamiji", po mjeri i svojeg seksualnog opredijeljenja. Svakog petka posjećuje neku od džamija, susreće se s drugim vjernicima i uvijek prije razgovora naglasi da je „imam homoseksualac“ jer tako izaziva raspravu i širi mrežu "LGTBI muslimana". Na svom Facebook profilu ima hiljadu sljedbenika, od kojih su neki čak iz Pakistana, a među njima i mnogo žena. Na Twitteru je manje aktivan, pridružio se u septembru 2018. i ima samo 85 sljedbenika.