Nakon tevhida, vjerskog programa za sve poginule, nestale i umrle branitelje u Domovinskom ratu, održano je polaganje vijenaca i učenje Fatihe, kao i prigodni govori.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i izaslanik predsjednika Vlade RH-a istaknuo je kako je žrtva branitelja u Domovinskom ratu nezaobilazan kamen temeljac suvremene države.

"Nema bojišta i postrojbe hrvatske vojske i policije gdje hrvatski branitelji muslimani nisu dali svoj doprinos i ponosan sam da smo zajedno koračali u tom pobjedničkom postroju, da smo obranili svoju zemlju uslijed velikosrpske agresije", poručio je Medved.

Foto: Anadolija

Medved je podsjetio kako se danas u sličnoj situaciji kao Hrvatska 90-ih, nalazi prijateljska zemlja Ukrajina.

Predsjednik VBNMGZ-a Armin Hodžić podsjetio je kako je 1.187 branitelja Bošnjaka položilo svoj život u obrani Republike Hrvatske.

"Naša djeca moraju znati tko je bio Šefik Pezerović, ali i ljudi koji su ovdje danas s nama. Ovo je dan na kojem bi nas trebalo biti koliko i na bajram-namazu, to je naša moralna obaveza i dužnost", poručio je Hodžić.

Okupljenima se obratio i Salih Huremović, predsjednik Udruga Bošnjaka veterana Domovinskog rata Hrvatske, koji je naglasio kako su Bošnjaci jedna od 22 nacionalne manjine u Hrvatskoj koja na ovom području ima višestoljetnu prisutnost te nezaobilaznu ulogu u Domovinskom ratu.

"U borbi za hrvatsku slobodu, Bošnjaci su naselja i gradove u kojima su živjeli branili zajedno s Hrvatima i pripadnicima drugih nacionalnih manjina, stoga je njihova uloga iznimno velika. Hrvatsku su branili i Bošnjaci iz BiH i trećih zemalja, mnogi od njih nikada nisu bili evidentirani u popisu branitelja", rekao je Huremović.

Uz ministra branitelja Tomu Medveda i predstavnike Grada Zagreba, vijence su položili predstavnici udruga branitelja, obitelji nestalih i stradalih branitelja i njihovih obitelji. Obilježavanju je prisustvovao i muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović.