Upotreba pirotehničkih sredstava na stadionima širom Evrope su zakonski zabranjena, ali uprkos tome navijači redovno upotrebljavaju baklje, strobove, vulkane i druge naprave na svojim tribinama. Dugo se u navijačkim krugovima vodi borba za legaliziranje pirotehnike na tribinama pod određenim uslovima, ali je to do ovoga trenutka ostalo bez uspjeha.

Ipak, prema informacijama kojima raspolaže nekoliko grčkih medija, UEFA je vrlo blizu legalizacije pirotehnike na stadionima na utakmicama pod njihovom jurisdikcijom. Sprovođenje te odluke moglo bi početi u narednih mjesec dana. Na posljednjem seminaru održanom u Minhenu 2017. godine. UEFA je rekla da upotreba pirotehnike na fudbalskim utakmicama ne može biti sigurna, ali izgleda da se stvari sada mijenjaju.

Kao što znamo, a sada je UEFA konačno shvatila, pirotehnika je uvijek bila prisutna na stadionu i uvijek će je biti. Primjerice, na sinoćnjoj  utakmici Lige prvaka između Ajaxa i Borussie Dortmunda, ili prethodnog vikenda u većini liga petice.

Iako u bh. javnosti vlada predrasuda da se pirotehnika koristi još samo na Balkanu, ta teza nema uporišta, a svako ko pažljivije prati evropske lige svjestan je da se pirotehnika veoma često koristi.

Ukoliko informacije grčkih medija budu tačne to će značiti da više neće biti velikih kazni za klubove i navijače, a pirotehnika bi postala prateći dekor.

Bit će zanimljivo narednih dana šta će reći Michael van Praag, šef Odbora za sigurnost UEFA -e, te ukoliko dođe do odluke o legaliziranju pirotehnike pod kojim će to uslovima biti, te kako će na to reagirati navijači širom Evrope.

Podsjećanja radi, na utakmicama u organizaciji UEFA i savazima koji su članovi krovne evropske fudbalske organizacije kazne za upotrebu pirotehnike su izuzeteno velike, a u posljednjih dvadesetak godina izrečene su kazne u vrijednosti od nekoliko miliona eura širom Evrope.