Do objavljivanja najnovijih izbornih rezultata činilo se da “Trojka” bez ikakve sumnje osvaja 18 mandata u Skupštini Kantona Sarajevo, što predstavlja minimalnu većinu za formiranje kantonalne vlade. “Trojka” i u ovom trenutku ima velike izglede da dosegne taj broj, ali je borba za jedan mandat, koji su vodile stranke Narodni evropski saveza (NES) i Za nove generacije (ZNG), najednom doživjela neočekivani obrat pa se umjesto za jedan otvorila utrka za dva mandata.

Prvih dana nakon izbora ZNG i NES imali su rezultate koji su čas ZNG-u davali dva mandata, a čas se događalo da NES prijeđe izborni prag od 3 posto i time “preotme” jedan mandat ZNG-u, stranci Damira Marjanovića. No novi rezultati progurali su DF, koji je sad u prilici da dobije svoj četvrti mandat, što u ovom trenutku znači da NES-a nema u skupštinskim klupama a da će Marjanović ostati usamljeni zastupnik svoje stranke.

Trenutno SDA i NiP imaju po sedam mandata, SDP – šest, Stranka za BiH – pet, Naša stranka – pet, DF – četiri i ZNG – jedan mandat. Ostalo je da se prebroje glasovi na 11,44 posto birališta te glasovi iz dijaspore. To je ukupno približno još 25.000 glasova.

Prema sadašnjem stanju ostalo je nekoliko mogućih scenarija: a) “Trojka” ostaje na 18 mandata, u Skupštini Kantona Sarajevo nema NES-a: NiP (7) + SDP (6) + NS (5): SDA (7), SBiH (5), DF (4), ZNG (1); b) “Trojka” ostaje na 18 mandata, u Skupštini Kantona Sarajevo nema NES-a, DF osvaja 3 mandata: NiP (7) + SDP (6) + NS (5): SDA (7), SBiH (5), DF (3), ZNG (2); c) “Trojka” osvaja 17 mandata: NiP (7) + SDP (6) + NS (4): SDA (7), SBiH (5), DF (4), ZNG (1), NES (1).

Dakle, postoji opcija da će NES prijeći izborni prag imajući u vidu da među neprebrojanim glasovima ima popriličan broj glasova iz Starog Grada gdje ova stranka ima najviše glasova; u ovoj općini nije prebrojano 17,39 posto biračkih mjesta. Ako se dogodi da NES dobije mandat a DF osvoji dovoljan broj glasova kako bi preoteo jedan mandat od Naše stranke, “Trojka” mora tražiti dodatnog partnera, jer će imati 17 mandata. Partnera možda može naći u Marjanoviću ili u nekoj drugoj stranci, što većinu čini dodatno ranjivom.

Za nastavak raspodjele mandata mogu biti važni i glasovi iz dijaspore, a kako će oni biti raspoređeni i koliko će ih biti još je nepoznanica. Na Općim izborima održanim 2018. godine za Skupštinu Kantona Sarajevo putem pošte glasalo je 2.710 osoba a u odsustvu, putem mobilnih timova i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima još 1.479 osoba, ukupno 4.189. Najviše glasova dobila je SDA (1.383, odnosno 33 posto).

Šta god da se dogodio, ako se ne napravi neka neočekivana čvrsta većina, odnosno ako odnos snaga ostane “Trojka” protiv svih ostalih, a imajući na umu sklonost kantonalnih zastupnika da mijenjanju stranke, i u sljedećem četverogodišnjem periodu možemo očekivati padanja vlada i uspostave različitih većina.