Ujedinjenje ili smrt. Tako je nekada govorio Dragutin Dimitrijević Apis, crnorukaš, vođa istoimenog tajnog udruženja, član Glavnog odbora Četničke akcije čiji je sveti cilj bio stvaranje Velike Srbije.

Ujedinjenje ili ukrajinizacija. Ovo danas govori Ognjen Femić, crnorizac. Jerej je Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i odavno piše o svetom cilju – stvaranju jednog velikog srpskog naroda i iskorjenjivanju ostalih. Crnogorskog naroda prvenstveno, piše Draško Đuranović za Pobjedu.

Svetu ideju o ujedinjenju svih naroda u Crnoj Gori u srpski narod ponovo je plasirao i jučer. Ovog puta ne na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske ili portalu Vidovdan, đe se obično javlja, već na portalu IN4S, čiji je suvlasnik rektor Univerziteta Crne Gore dr Vladimir Božović, autor, još jedne svete ideje - o upotrebi meke moći Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Priča jereja Ognjena ide, otprilike, ovako: država Crna Gora – ako nijeste znali, sad da znate – nastala je ,,na antidržavnim elementima“. Ne ide u detalje, ali se zato koristi biblijskim storijama. Preciznije: crnogorski primarni grijeh nastao je na onom Kainovom bratoubistvu Avelja. Kain je, podrazumijeva se, crnogorski ,,izmišljeni“ nacion koji, izdvajanjem iz matice, simbolički ubija Avelja, odnosno - hristoliki srpski narod.

Ukratko: hoće Ognjen da kaže da se u toj borbi brat protiv brata, stvarala i stvara današnja država Crna Gora.

I zato je, kaže jerej Crkve Srbije, ,,Crna Gora antipod države“. Jer se, valja ponoviti, ,,u borbi brat protiv brata stvarala država“. Što će reći: oni ,,kaini“ što se izjašnjavaju kao Crnogorci, hoće da unište srpsku Crnu Goru.

Samo, nije svo zlo ovog svijeta samo od crnogorskog prokletog Kaina. Jerej Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ima širi pogled. Pravi i geostrateške paralele. Pa kaže: ,,Za rat u Ukrajini je kriv Kain i rat se tu neće završiti, samo je počeo u Ukrajini, ali se neće tamo završiti“.

Đe će se završiti? E, to ne znamo, ali bi valjalo da se Crna Gora pripazi, jer je jerej Femić ubijeđen da ,,krv traži novu krv“.

Da bi se izbjeglo krvoliptanje bratske krvi u Crnoj Gori, jerej Ognjen ima rješenje. Konačno rješenje: ujedinjenje svih naroda u jedan, srpski narod u Crnoj Gori!

A u tom ujedinjenju treba da učestvuju ,,i naša braća muslimani, jer jedino je tada ujedinjenje u punom smislu legitimno, jer se niko ne dijeli“. Poslije je jednostavno: kuća u Crnoj Gori, veli jerej Ognjen, ,,postaje zajednička, a srpstvo nadnacionalni pojam“.

A država je, naravno, srpska i, naravno, ne postoje Crnogorci!

Jerej Femić sve ovo piše nakon drugog kruga predsjedničkih izbora i objašnjava velike misli: svi veliki narodi su veliki jer su ujedinjeni, a taj proces stvaranja jednog velikog srpskog ,,umjesto mnogo manjih naroda i kod nas je počeo i nezaustavljiv je“.

I, naravno, kad se sav taj proces završi, Kain (čitaj: Crnogorci koji ne žele da se izjašnjavaju kao Srbi) naprosto - ,,neće imati šta da traži u naše krajeve“. Amin!

Baš je tako završio, tim bogougodnim riječima, Femić svoj programski tekst o budućem pomirenju u Crnoj Gori koje treba, i mora, da se bazira na slivanju svih naroda u jedan – srpski narod.

Osim ako Crna Gora ne želi da prođe kroz golgotu koju sada proživljava Ukrajina i ukrajinski narod. Đe, razumijete sad njegovu misao, Ukrajinci ginu, a njih Vladimir Putin ubjeđuje bombardovanjem, masovnim likvidacijama i tako ih denacifikuje, sve dok ne prihvate da su – Rusi.

Zvuči poznato: jedan narod, jedna partija, jedna crkva, jedan vođa. I djeluje zlokobno poznato, kao s kraja tridesetih godina u nacističkoj Njemačkoj.

Nije čudo što se ovaj tekst, koji veliča fašističku ideju stvaranja nadnacije i propagira ideologiju krvi i tla obreo u ultranacionalističkom, veljesrpskom portalu IN4S. Sličan se sličnom raduje i zakonomjerno je da se velikodržavne imperijalne ideje nađu na srpskom mediju koji od osnivanja propagira upravo onu već pomenutu ideju iz vremena nacizma – jedan narod, jedna crkva i jedan vođa.

Možda bi, neko dobronamjeran, mogao ovakvu paškvilu da tumači kao izolovan incident. Ali nije, nažalost. Pominjani jerej Crkve Srbije Ognjen Femić je redovni kolumnista, ne samo opskurnog portala IN4S, već i srpskog Vidovdana, kao i sajta MCP.

I teško je ne uočiti podudarnost pogleda jereja SPC sa zvaničnim stavovima srpske crkve u Crnoj Gori. Jer, kada jerej Ognjen govori o opasnosti da se ukrajinski scenario denacifikacije dogodi u Crnoj Gori, sveštenik Srpske pravoslavne crkve otvoreno prijeti, ponavljajući tezu svog crkvenog šefa u Crnoj Gori, mitropolita Joanikija Mićovića.

Sjećate se, to je onaj vrhovni crnorizac što je išao u pohode podrške Ruskoj pravoslavnoj crkvi u jeku agresije na Ukrajinu; mitropolit što je, posred Podgorice i ispred zastave Kijevske Rusije (Кыѥвьска Рѹсь), prijetio da bi Crna Gora mogla da postane - ,,mala Ukrajina“.

Sad Joanikijeve riječi razrađuje njemu podređeni u crkvenoj hijerarhiji, jerej Ognjen: ako Crna Gora želi da izbjegne sudbinu Ukrajine, ukoliko Crnogorci, Bošnjaci, Muslimani ili Hrvati u Crnoj Gori ne žele da ih denacifikuju i od Crne Gore naprave ,,malu Ukrajinu“, vrijeme je da se priklone. Da postanu dio velikog srpskog naroda u državi srpskog naroda. Koja će biti – nadnacionalna. A srpska!

Ili, kako to kaže brat Ognjen: ujedinjenje ili ukrajinizacija. Milom ili silom, braćo, jer, ,,prava, istinska Crna Gora je u ogromnoj većini i ona se sada pita“, a to su ,,pokazali i nedavni izbori: preko dvjesta dvadeset hiljada je ojačalo tim imunim sistemom“.

Dakle: ujedinjenje u srpskom narodu ili ukrajinizacija, odnosno uništenje. Ujedinjenje ili ukrajinizacija. Ujedinjenje ili smrt. Crnogoraca i drugih koji se ne pokore.

Djeluje da je čak i Apis bio nekako demokratičniji, zar ne?