Kao što je ilustrovano u ovoj infografici, na osnovu podataka koje je objavio BryceTech, ukupna vrijednost investicija u svemirsku industriju zaista je porasla u posljednjih nekoliko godina. Ukupna vrijednost uložena u start-up svemirske kompanije od 2015. do 2018. iznosila je 11,1 milijardu dolara.

Međutim, u posljednje tri godine uloženo je skoro 30 milijardi dolara, a 2021. godina oborila je sve prethodne rekorde sa 15,4 milijarde dolara ulaganja. Ovaj rast još je impresivniji u poređenju sa šest milijardi dolara uloženih u čitavom periodu od 2000. do 2014. godine. 

Međutim, budućnost ove industrije daleko je od izvjesnosti. “Dok investitori i dalje dobro podržavaju svemirske start-up kompanije, budući rizici uključuju konkurenciju koja se već dokazala na ovom polju, nesigurnu bazu kupaca i obično duge periode za povrat investicije za svemirske kompanije. Nove svemirske kompanije suočavaju se s pritiskom da ispune finansijske ciljeve i mogu vidjeti uticaj na cijene dionica zbog njihovog propuštanja", izvještava BryeTech.

Investitorima ostaje nada da njihov dragocjeni novac neće neće jednostavno skliznuti u crnu rupu.