Japanac Hiroo Onoda čovjek je čija je priča ostala zapisana u historiji.  Više od tri desetljeća nastavio je izvršavati naredbe davno nestalih generala, boreći se u ratu koji je odavno završio...

Filipini su u Drugom svjetskom ratu bili strateški važan položaj na kojem su saveznici htjeli postaviti vojne baze za napad na Japan. Japanski vojnici poslani su na ove otoke kako bi ih branili a mnogi, uključujući i poručnika Hira Onodu, dobili su upute da se bore do smrti. Predaja nije bila opcija, čak i kad je Drugi svjetski rat već odavno završio. Nastavio se boriti punih 29 godina.

Onoda i njegovi saborci skrivali su se na planinama otoka Lubang nakon što su savezničke snage oduzele otok Japancima u februaru 1945. godine. U Japanu su Onoda i njegovi ljudi postali nešto poput urbane legende. Iako ih je Japan proglasio i službeno mrtvima, svi su na Filipinima bili sigurni da je živ. Ubio je i 30 Filipinaca. U februaru 1974. godine konačno ga je odlučio potražiti vojnik Norio Suzuki. Pronašao ga je ali je poručnik i dalje odbijao predati se. Jedino pod uslovom da mu to naredi njegov komandant major Yoshimi Taniguchi.

Suzuki se vratio u Japan i pronašao Taniguchija, tada starca koji je radio u knjižari. Prije nego što je otišao u Japan, Onoda je predao filipinskom predsjedniku Ferdinandu Marcosu svoj mač u znak predaje. Marcos ga je amnestirao i pustio kući. Umro je 16. januara 2014. u Tokiju. Imao je 91 godinu.

Sve do 1974. godine Onoda je bio ukopan u džungli na otoku Lúbangu, na Filipinima, ratujući protiv neprijatelja koji su se vratili svojim kuća prije mnogo godina. Onda su mu kazali da je Drugvi svjetski rat završen prije tri decenije. I to je filmska priča koja je sada zaista i stigla stigla u kina pod naslovom 'Onoda, 10.000 noći u džungli'.

Onodinu sablasnu odiseju na ekran donosi francuski reditelj Arthur Harari, koji se upustio u avanturu putovanja u Kambodžu (na Filipinima je snimanje bilo složenije) kako bi tamo snimio vojsku japanskih glumaca, uz prizore Kurosawe, Herzoga i Johna Forda, kako bi donio priču o zaboravljenom vojniku koji je izgubio mladost i gotovo izgubio glavu.

Onoda je proveo 10.000 noći u džungli, a Arthur Harari je gotovo cijelo desetljeće živio s pričom o tom Japancu u svojoj glavi. U gotovo tri sata koliko film traje, složio je svoje ideje, od zamišljenog rata do izgubljene mladosti, apsurda sukoba ili čak samonametnute zabrane umiranja.

Čini to kroz pogled vojnika, ali i japanskog studenta koji ga je tražio. Nakon što se saznalo za n jegovu priču, koja je izazvala medijski spektakl, Onoda je otišao živjeti u Brazil na nekoliko godina kako bi pobjegao od slave. Kada se vratio, pretvorili su ga u duhovnog vođu konzervativnog Japana kioji sa suprugom čuva japanske vrijednosti. Ali ta priča je već drugi film.