Početak nove školske godine u Srbiji obilježen je intoniranjem himne Srbije na što su reagirali iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka tražeći da se ova praksa ne ponavlja u Sandžaku iz razloga jer trenutna himna Srbije nije adekvatna za nesrpsko stanovnišvo koje živi u njoj.

"Trenutnu himnu Srbije Bošnjaci ne doživljavaju kao državnu već nacionalnu himnu srpskog naroda.Bošnjačko nacionalno vijeće poziva sve uprave obrazovno-odgojnih ustanova da i ovu školsku godinu otpočnu dostojanstveno, poštujući različitosti, bez provokacija djece i nastavnika bošnjačke nacionalnosti.Bošnjaci Sandžaka su civilizovan, kulturan, miroljubiv evropski narod koji je autohton na ovim prostorima.

Narod koji vjekovima pokazuje nastojanje da živi u miru sa svim ostalim narodima i da poštuje državu u kojoj živi uz očekivanja da država uzvraća poštovanje i uvažava Bošnjake i njihova osjećanja. Poštovanje je dvosmjerni proces, bit ćete poštovani u istoj mjeri u kojoj poštujete druge, pa se nalog ministra da školska godina otpočne intoniranjem srpske himne smatra nepoštovanjem različitosti i provokacijom nesrpskih naroda, ističku iz BNV-a.

Kako kažu, ova himna koja je u petogodišnjem periodu bila i himna paradržave Republike Srspke Krajine nije prihvatljiva za Bošnjake jer ona isključuje ostale narode koji žive na teritoriji Srbije.

"Poštovanje države prema narodima koji žive u njoj iskazuje se u svim oblastima djelovanja, a naročito kroz državne simbole i znamenitosti. Tekst himne, ali i grb Srbije ne odražava stvarnu nacionalnu strukturu države i u njima se Srbija ne može prepoznati kao multietnička i multikonfesionalna zemlja, što u stvarnosti ona jeste.Kao prvi potpredsjednik Vlade Srbije ministar Ružić bi trebao da pokrene inicijativu da se usvoje novi državni simboli koji će jednako uvažavati sve narode i manjine u Srbiji i koji će kod sve djece rezultirati osjećajem pripadnosti i ljubavi prema državi.

Himna „Bože pravde“ odraz je isključivo srpskog identiteta i svesrpskog životnog prostora isključujući sve ostale narode, pa je za Bošnjake ona neprihvatljiva. Himna „Bože pravde“ bila je himna Republike Srpske u periodu od 1992. do 2007. godine kao i himna bivše Republike Srpske Krajine. Bošnjačko nacionalno vijeće još jednom poziva sve obrazovno-odgojne ustanove da poštuju vjekovne tekovine dobrog suživota u Sandžaku te da i ovu školsku godinu otpočnu u miru i slozi bez provokacija djece bošnjačke nacionalnosti", poručili su iz ove institucije.