Na stotine Haredija, bogobojaznih, kako se ultraortodoksni Jevreji zovu na hebrejskom, prijavilo se za odlazak avionom iz Tel Aviva za Moldaviju. Odatle će cestom do Umana, grada u centru Ukrajine. Tamo će se pridružiti onima koji su već u gradu kako bi nastavili tradiciju, rođenu prije dva stoljeća, proslave Nove godine prema hebrejskom kalendaru, na grobu rabina Nachmana od Bresleva.

Do proslave Rosh Hashanah, odnosno, Nove godine, su ostale još tri sedmice, no mnogi su se prijavili za put iako strahuju da će se pozivi izraelske i ukrajinske vlade da se odustane od hodočašća ove godine pretvoriti u potpunu zabranu.

Pedeset čarter letova iz Tel Aviva u Kišinjev, glavni grad Moldavije, do proslave koja počinje 25. septembra rujna već je rezervirano a prema nekim procjenama, hodočastit će oko 15.000 vjernika.

“Mnogi od onih koji ove godine ne idu na to su se odlučili zbog teškog puta a ne zbog rata. To je skoro tri sata leta, zatim još tri autobusom do granice i još tri do Umana. Ima još mjesta u avionima za Rumuniju“, kazao je izraelskim medijima jedan od hodočasnika, pripadnika Bresleva, hasidskog pokreta koji je u 18. stoljeću utemeljio rabin pokopan u Umanu, kojem pripada većina onih koji idu tamo na ove datume.

Rabin Nachman bio je vodeća figura unutar judaizma u 18. stoljeću i utemeljitelj bratslavanskog hasidskog pokreta. Najman tražio je da njegovi sljedbenici ne propuštaju sastanke koje je organizirao povodom jevrejske Nove godina. Umro je 1810. godine, ne želeći odrediti nasljednika, a novi vođa pokreta slijedeće je godine organizirao prvu kongregaciju na grobu. Tradicija se održala (čak i tajno tokom staljinizma) i nakon raspada 1991. Sovjetskog Saveza, čiji je dio bila i Ukrajina. S vremenom je okupljanje postalo masovna pojava.

Izrael je početkom mjeseca izdao novo upozorenje za putovanja u Ukrajinu, posebno u Uman, zbog situacije "aktivnog ratovanja i borbi" u cijeloj zemlji.

"Prije nekoliko dana, projektili su ispaljeni na područje Umana, uzrokujući smrt jednog građanina, više ih je ozlijeđeno i prouzročili su značajnu štetu", navodi se u priopćenju izraelskog ministarstva vanjskih poslova. Izraelsko ministarstvo podsjetilo je da izraelska ambasada u Kijevu trenutno nije "stalno prisutna" na ukrajinskoj teritoriji te da je i ukrajinska vlada zamolila jevrejske vjernike da ove godine ne dolaze u Uman.

Ukrajinska ambasada u Izraelu već je u julu upozorilo građane da ne putuju na ovo hodočašće jer ne može garantovati sigurnost hodočasnika, međutim, čelnici jevrejske zajednice u Umanu insistirali su na tome da je grad daleko od prve linije fronta i da se može pronaći siguran način za hodočašće.

Osim sigurnosnih rizika, putovanje je logistički vrlo teško jer nema avio-kompanija koje lete za Ukrajinu usred rata, pa je jedina opcija ulazak preko kopnene granice, a Moldavija je najbliža Umanu.