U Sudu Bosne i Hercegovine za sutra je zakazano izricanje presude u predmetu "Respiratori", u kojem su optuženi premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, direktor firme F. H. Srebrena malina, kao i sama firma, te dopremijerka FBiH i potpredsjednica FBiH Jelka Milićević, javlja Faktor. 

Optužnica u predmetu "Respiratori" podignuta je i potvrđena u decembru 2020. godine.

Tužilaštvo BiH Novaliću, Solaku, Hodžiću i pravnom licu F.H. Srebrena malina na teret je stavilo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave, te povrede obaveza vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga. Jelki Milićević na teret je stavljeno krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Tužilaštvo BiH optužilo je Novalića da je "koristeći stanje pandemije, kao i ovlasti premijera Vlade Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa".

Tome su se, prema navodima iz optužnice, s ciljem pribavljanja nezakonite koristi, pridružili Solak, Hodžić i firma F. H. Srebrena malina.

Po tvrdnjama Tužilaštva, "ova grupa je potom nabavila 100 respiratora ACM 812 A po uvećanim cijenama, pri čemu se nabavljeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe za koje su nabavljeni, odnosno za liječenje COVID-19".

- Usljed toga je po budžet FBiH nastupila materijalna šteta i omogućeno sticanje nezakonite koristi koja bi bila podjeljenja između pripadnika udružene grupe - navodi se u optužnici.

Jelka Milićević optužena je da je "svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice".

Suđenje u ovom predmetu počelo je u februaru 2021. godine. Tokom nešto više od dvije godine suđenja saslušan je veliki broj svjedoka i prezentirana obimna materijalna dokumentacija.

Tokom završnih riječi tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić ustvrdili su da su tokom glavnog postupka "van razumne sumnje potpuno dokazali navode iz optužnice".

I sam tužilac Pašić kazao da je za njihovu njihova završnu riječ da je "netipična". Tako se u sudnici mogao čuti govor tužioca Pašića o tome šta je to visoka korupcija, o navodnim opstrukcijama tokom istrage, kritikovao je odluke Sudskog vijeća u vezi s dokazima koje su mogli ili nisu mogli izvesti, odluke Suda tokom prethodnog postupka kada je odbio da tada osumnjičenima odredi pritvor, kritike na tvrdnje odbrane, na ponašanje svjedoka i relevantnih institucija od kojih su prikupljali dokumentaciju...

Pašić je čak u jednom trenutku komentirao i kako "sudska vlast godinama ne ispunjava svoj zadatak".

Od tužioca Hukeljića se moglo čuti da je "nabavka urađena planski, smišljeno, prethodnim dogovorom i novac isplaćen F.H. Srebrenoj malini samo zato što je prethodno odabrana", kao i da "neke svoje tvrdnje nisu mogli dokazivati direktno nego zatvorenim krugom indicija".

Ono što se nije moglo čuti od tužilaca je koju konkretnu nezakonitu korist su navodno stekli optuženi, a karakteristično je i to da čak od Suda nisu, a što je uobičajena praksa, ni zatražili da proglasi optužene krivima.

Na to su ukazale i odbrane optuženih koje su, pak, ustvrdile da je Tužilaštvo nedostatak dokaza u ovom predmet nadoknađivalo medijskom kampanjom "u najcrnjem mogućem obliku", te da je cijeli slučaj pratila "neviđena kampanja s obilježjima harange".

Novalićeva braniteljica Vasvija Vidović kazala je, između ostalog i da su procesom upravljale nevidljive sile van pravosudnog sistema BiH i da nikada nije vođen neki proces u kojem su na tako žestok način povrijeđena ljudska prava optuženih. U završnim riječima je spomenula i da je visoko zabrinjavajuće da se predstavnici međunarodne zajednice miješaju u predmete koji su u toku, kazavši da to predstavlja direktno podrivanje sistema sudske vlasti.

Vidović je posebno istaknula istup Ambasade SAD-a iz augusta 2022, iako se, kako je navela, u to vrijeme u predmetu nije dešavalo ništa bitno, u kojem se navodi da je "COVID-19 dao prostor beskrupuloznim političarima da pljačkaju javna sredstva, a da su tužioci Mirza Hukeljić i Džermin Pašić odbili da to ignoriraju". Time su, kako je istaknula, bez ikakve ograde iz Američke ambasade presudili optuženima i proglasili ih krivim, iako je u toku bilo suđenje u ovom predmetu.

August mjesec je ujedno bilo i vrijeme kada se predizborna kampanja u BiH "zahuktavala" a Ambasada SAD-a je odlučila baš tad proglasiti "herojima mjeseca" tužioce koji postupaju u predmetu "Respiratori".

Ono što je, između ostalog, istaknuto je, da se Novaliću na teret stavljaju odluke koje je donosila Vlada, kao kolektivni organ, a ne Novalić lično, što je, po stavu odbrane, nonsens.

Posebno je istaknuto nepostojanje krivičnog djela pranja novca, koje je po definiciji ubacivanje nezakonito stečenog novca u legalne tokove, te nije jasno na koji se način budžetski novac može prati.

Sam Novalić je kazao da je glavni cilj procesa bila njegova diskreditacija.

- Jedan politički projekat vođen u početku plaćenom medijskom harangom pretvoren je u sudski proces, praćen medijskom harangom - kazao je Novalić, koji je istaknuo i medijaplan Tužilaštva iz kojeg je "curilo sve osim istine".

Novalić je u obraćanju Sudu spomenuo i postojanje, kako je naveo, neformalne grupe, koju su činili "tri plaćena medija, tužioci od kojih je 'jedan iz sjene preuzeo liderstvo', jedan ministar iz njegove Vlade, visokopozicionirani pripadnik SIPA-e i nekoliko privrednika koji su ga željeli skloniti s mjesta premijera".

Tu grupu je nazvao "Gacko je čudo", kako su je, kako je naveo, i oni sami zvali.

O postojanju projekta, kako je kazao, prije njegovog početka, dobio je dvije posredne informacije. Jedna je bila od visokopozicioniranog člana NiP-a, koji je tu poruku htio poslati jednom TV uredniku, ali ju je poslao osobi koja se isto zove i preziva. U toj poruci, kako je naveo, on pita: "Kada ćemo početi projekat protiv Novalića".

Drugi slučaj je kada ga je jedan od ministara pitao ima li problema sa pravosuđem jer mu je njegov šef stranke rekao "Ako Novalić preživi ovo, onda ima devet života".

I treći događaj, koji je istaknuo kada je njegov šef Ureda Hasan Ganibegović otišao bez, kako je naveo, njegovog znanja na sastanak s advokatom Kadrijom Kolićem, koji je potom fotografisan i izašao je u medijima.

- Mogućnost da ga pri tome slika Igor Stojanović, istaknuti član stranke koja učestvuje s druge strane i potpomaže ovaj projekat, u ovolikom gradu, tačno u to vrijeme, na tačno tom ulazu, je praktično nula. Ali dogodilo se - kazao je Novalić.

Isti dan, jedan od ministara šalje svom bratu tužiocu broj Ganibegovića i zahtjeva da prenese Pašiću da ga "ovaj stisne".

- To je početak projekta, ostalo je historija. Imali smo priliku to pratiti uživo - kazao je Novalić.

Odbrana Fahrudina Solaka tvrdila je da je sve što je on radio bilo zakonito, te da bi, da nije poduzimao radnje koje jeste u vrijeme proglašenja prirodne nesreće, tada počinio krivično djelo.

Odbrana Fikreta Hodžića ustvrdila je da time što je angažirana njegova firma nije prekršen nijedan zakon.

Hodžić je tokom završnih riječi ukazao na medijsko praćenje ovog slučaja, koje smatra nekorektnim. Ustvrdio je da je "stručnjak za svoj interes", kako je nazvao Almira Badnjevića, direktora kompanije Verlab, na jednoj televiziji ustvrdio da "Fikretovi respiratori ubijaju ljude".

- Ni ovo ne treba mnogo komentirati, časni sude, dovoljno je samo kazati da je banka u čijoj su vlasničkoj strukturi uži članovi porodice spomenutog svu dokumentaciju Srebrene maline dala mediju koji je bio okidač za ovu aferu. Ali, o tome ćemo na nekom drugom sudu, nadam se - kazao je Hodžić želeći pokazati da je cijeli proces bio hajka i da ima političku pozadinu.

Kazao je, između ostalog, da su se neki u ovoj zemlji trudili dokazati da je on ubica i da "kao takav ne zaslužuje ništa osim da i sam bude ubijen". U svojim završnim riječima rekao je da je njegova imovina učestalo pretresana, uključujući i kuću gdje živi, ali da tužioci nisu ništa pronašli, niti su mogli pronaći, osim onog što im je i sam ponudio na početku istrage.

- Tog trenutka nisam bio svjestan onoga što se valja iza brda. Nisam tada bio svjestan da sam ja tek oružje kojim se trebaju srušiti neki drugi ljudi. Jedan od njih sjedi u prvoj klupi (Fadil Novalić, op. a.). Svaki pretres i svako ispitivanje svodilo se na priču da uz pritisak izgovorim ono što nikad nisam i zato stojim danas ovdje gdje jesam. Traženo je da izgovorim laž da sam dio nekog organiziranog kriminalnog lanca, gdje sam kao posljednji u lancu trebao zaraditi neke sitne novce i da sam pijun velikih igrača - kazao je Fikret Hodžić u završnim riječima.

Sve odbrane iznijele su jedinstven stav da je jedina moguća presuda oslobađajuća.

Posljednjih dana u medijima se pojavila informacija o pritiscima na Sudsko vijeće da donesu osuđujuću presudu.

Osuditi Fadila Novalića, osloboditi Jelku Milićević, a onda iskoristiti euforiju i dan kasnije imenovati Vladu FBiH bez saglasnosti Refika Lende.

Ovo je, prema informacijama koje je objavio portal Istraga, plan Trojke i HDZ-a BiH u čiju su realizaciju navodno uključeni i dijelovi međunarodne zajednice.

Dvije ključne osobe za realizaciju ovog plana su, navodno, sudija Suda BiH Goran Radević, te visoki predstavnik Christian Schmidt.

Sudija suda BiH Goran Radević je jedan od trojice članova sudskog vijeća u predmetu "Respiratori". On je, kako piše Istraga, sve do sredine prošle sedmice, čak i nakon završnih riječi, uvjeravao svoje kolege da Fadil Novalić i drugi nisu krivi za organizirani kriminal i pranje novca, te da bi se u optužnici Tužilaštva BiH teško mogli pronaći dokazi i za osudu za zloupotrebu položaja.

No, Radević je, navodno, naglo promijenio mišljenje.

- Prema informacijama Istrage, osobe u pravosuđu bliske Narodu i pravdi su, pozivajući se na zapadne diplomate, zaprijetile novim "crnim listama". Sudija Radević sada zagovara osuđujuću presudu, s tim da bi jedino HDZ-ova ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Milićević bila oslobođena krivice.

Dakle, plan je da 5. aprila Sud BiH, preglasavanjem sudije Branka Perića kao predsjednika sudskog vijeća, osudi Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, a da dan kasnije, 6. aprila, bude održana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj će biti imenovana Vlada FBiH bez potrebne saglasnosti potpredsjednika Refika Lende - navodi se u tekstu Istrage koji je objavljen u subotu.

Presudu će izreći sudsko vijeće koje čine Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević.