Dobitnica ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i Ordena “Zlatni grb sa mačevima” Fadila Odžaković Žuta rođena je 14. marta 1958. godine u Goraždu, a ranjena je na brdu Žuč iznad sarajeva 18. septembra 1992. godine.

Preminula je 20. septembra 1992. godine, kao pripadnica Prve motorizovane brigade. Ranjena je u glavu spašavajući svoje saborce.

Na Žuči je tada agresor izvršio napad koristeći mještane Vogošće i okolnih mjesta koje je držao u logorima kao živi štit. Na taj način pokušali su probiti liniju odbrane Prve motorizovane brigade i združenih vogošćanskih odreda. Samo tog dana poginulo je 12 boraca, dok je 68 ranjeno. Taj dan se obilježava kao dan sjećanja bitke na Žuči i pogibije heroine Fadile te njenih saboraca.

Podaci iz arhiva Armije Republike Bosne i Hercegovine pokazuju da je u odbrani BiH od Agresije učestvovalo 5.360 žena. Trinaest žena odlikovano je najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”. Priznanje “Zlatni ljiljan” Fadili Odžaković posthumno je dodijeljeno 1993. godine, a posthumno je odlikovana i Ordenom zlatnog grba sa mačevima 1994. godine.