Ukoliko na poslu ili kod kuće slušate pjesme od Blondie, New Orde ili Georgea Michaela, u tom je slučaju manja vjerojatnost da ćete doživjeti epizode tjeskobe ili stresa. To pokazuje nova studija koju je provela međunarodna kompanija za estetsku hirurgiju u kojoj su došli do zaključka da nas ova muzika iz osamdesetih tjera da živimo s više unutarnje smirenosti i zauzvrat nam pomaže da prođemo lakše kroz nevolje života.

Muzika je izvor sreće, posebno za većinu njenih ljubitelja, ali unutar nje postoji više žanrova i stilova koji se razlikuju oko onoga što želimo slušati i njegovog odnosa s našim duševnim stanjem. Mnogo je ljudi koji su opušteni brzim ritmovima 'heavy metala', ali kao opće pravilo ovo je istraživanje zaključilo da oni koji imaju tendenciju slušati pop pjesme iz osamdesetih, vode mirnije i opuštenije živote.

Studija je tražila od 1.540 dobrovoljaca u dobi od 18 do 65 godina da ispune anketu koja se temelji na nizu testova mentalnog stresa. U njima su dobili popis za reprodukciju platforme Spotify koji je uključivao razne žanrove muzike, poput bezvremenskih rock balada iz 1960-ih, rock himni iz 1970-ih i R&B iz 1990-ih. Sudionici su također morali slušati manje konvencionalne stilove, poput 'dubstepa', jazza ili moderne klasične muzike.

Istraživanjem je zaključeno da su pop balade iz 1980-ih najviše opuštale uši sudionika. Toliko da je zabilježen pad krvnog pritiska među 96% dobrovoljaca, kao i pad broja otkucaja srca u 36%.

Šta je odgovorno za stvaranje tih učinaka na tijelo? Ponajprije 'Love will tear us apart” od Joy Division, 'Call Me' Blondie, 'it’s a sin' Pet Shop Boysa, 'Freedom' George Michaela ili Wind Beneath My Wings Bette Midler, uz mnoge druge.

"Rezultati se mogu činiti vrlo iznenađujući, ali medicinski imaju puno smisla", kažu autori studije u izjavama koje su dali za 'The New York Post'. "Ovi pop hitovi nastali 1980-ih mogli bi izazvati neku vrstu pozitivne nostalgije u ljudi, a njihovi sretni, svečani zvukovi mogli bi pomoći mozgu da razgradi endorfine i serotonin, povećavajući njihov osjećaj smirenosti i sreće."

Koji je žanr na drugom mjestu u smanjenju anksioznosti? Zanimljivo je da je to 'heavy metal', jer je 89% ispitanih izvijestilo o značajnom padu krvnog pritiska i padu otkucaja srca (18%). Što se tiče ovog stila, autori su zaključili da "ljutita muzika može pomoći slušateljima da bolje obrade svoje osjećaje i kao rezultat toga dovesti do veće dobrobiti."

Studija je također otkrila da je techno najmanje učinkovit žanr za smirivanje tjeskobe, stoga je 78% ispitanih izvijestilo o povišenju krvnog pritiska. Klasična muzika, koja se "a priori" može činiti najslabijom, nije proizvela značajne promjene u indeksima krvnog pritiska i otkucaja srca sudionika.