Jučer, 13. februara, u selu Rabrani u Gornjem Hrasnu, u općini Neum, postavljena je munara na lokalnu džamiju nakon dugo godina upućivanja apela od lokalnog muslimanskog stanovništva. Nakon što nisu dobili potrebnu dozvolu da podignu munaru, džematlije su odlučile same, na zemljištu koje pripada Islamskoj zajednici, odlučile obezbijediti mjesto s kojeg će biti pozivane na namaz.

Općinska građevinska inspekcija u više navrata je građevinske radove na džamiji u Neumu obustavljala "zbog bespravne gradnje", odnosno zbog "građenja mimo zakona i bez dozvole", a i danas se desio novi incident u režiji lokalnih vlasti koje predvodi Hrvatska demokratska zajednica BiH i načelnik Dragan Jurković. Naime, od danas je zapečaćena džamija u Rabranima i to samo zbog želje muslimana ovoga kraja da na svoju džamiju stave munaru.

Iz Službe za graditeljstvo Općine Neum su potvrdili da ovo nije prvi put da se postavlja traka za obustavu radova na ovaj objekt, ali i da se "izvođači uporno oglušuju na zakon, skidaju traku i nastavljaju s radovima". Međutim, kazali su da je molitveni prostor uknjižen, ali da je ovo što je napravljeno "daleko od dozvoljenog#, te da se radi o "još jednom u nizu kršenja zakona".

Dragan Jurković je kratko kazao da je inspekcija jutros ponovno zatvorila gradilište u Rabranima koje nije imalo dozvolu. On je rekao i to da je povrijeđen službeni pečat i traka te da će se podnijeti čak i krivična prijava.